Психологічні особливості міграційних процесів в умовах воєнного стану : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Руднєва, Наталія Дмитрівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Міграційні процеси в умовах воєнного стану в Україні є актуальною проблемою, що суттєво впливає на психологічне здоров'я переселенців та їх адаптацію до нових соціокультурних умов. Метою цього дослідження є вивчення психологічних аспектів вимушеної міграції, пов'язаної з війною, та розробка практичних рекомендацій для спеціалістів, що працюють з переселенцями. У роботі акцентується увага на основних психоемоційних наслідках, які відчувають мігранти: стрес, втрата ідентичності, депресивні та тривожні стани, соціальна ізоляція. Розглядаються питання соціальної адаптації та міжкультурної комунікації як ключових факторів інтеграції в нові соціальні групи. Методологічною основою дослідження стали концепції адаптаційного потенціалу особистості, зокрема моделі міжкультурної адаптації, а також методи емпіричного аналізу, включаючи анкетування та психодіагностичне тестування. Використання методик, таких як шкала тривожності Спілбергера та методика адаптованості А. В. Фурмана, дало змогу краще зрозуміти рівень тривожності та психологічного напруження переселенців. Migration processes under martial law in Ukraine are a pressing problem that significantly affects the psychological health of displaced persons and their adaptation to new socio-cultural conditions. The purpose of this study is to study the psychological aspects of forced migration associated with the war and develop practical recommendations for specialists working with displaced persons. The work focuses on the main psycho-emotional consequences experienced by migrants: stress, loss of identity, depressive and anxiety states, social isolation. The issues of social adaptation and intercultural communication as key factors of integration into new social groups are considered. The methodological basis of the study was the concept of the adaptive potential of the individual, in particular the model of intercultural adaptation, as well as methods of empirical analysis, including questionnaires and psychodiagnostic testing. The use of techniques such as the Spielberger anxiety scale and the A. V. Furman adaptability technique made it possible to better understand the level of anxiety and psychologicalstress of migrants. The results of the study emphasize the need for a comprehensive approach to psychological support for migrants, in particular through the provision of psychosocial assistance and the creation of integration centers. The proposed recommendations will be useful for psychologists, social workers and other specialists in the field of supporting migrants to promote their adaptation and maintain mental health. Результати дослідження підкреслюють потребу в комплексному підході до психологічної підтримки переселенців, зокрема через надання психосоціальної допомоги та створення центрів інтеграції. Запропоновані рекомендації будуть корисними для психологів, соціальних працівників та інших фахівців у сфері підтримки мігрантів для сприяння їх адаптації та збереження психічного здоров'я.
Руднєва Н. Д. Психологічні особливості міграційних процесів в умовах воєнного стану : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / Н. Д. Руднєва. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 55 с.
Keywords: адаптація мігрантів; психічне здоров'я; комунікативна компетентність; психологічний стрес; соціальна підтримка; воєнний стан; соціокультурна інтеграція; емоційна стабільність; migrant adaptation; mental health; communicative competence; psychological stress; social support; martial law; sociocultural integration; emotional stability