Observații introductive - Cataraga, Olga (Одеса : НУ «ОЮА», 2026)
Cuvântul de deschidere evidențiază principalele direcții de dezvoltare ale criminalisticii în contextul transformării digitale, al progresului accelerat al tehnologiilor bazate pe inteligența artificială și al amplificării provocărilor globale de securitate. Autorul subliniază necesitatea reconceptualizării criminalisticii ca domeniu interdisciplinar, care integrează doctrina juridică, expertiza judiciară, tehnologiile informaționale și metodele analitice în vederea asigurării eficienței actului de justiție penală. O atenție deosebită este acordată utilizării probelor digitale, documentării crimelor de război, combaterii criminalității informatice, aplicării inteligenței artificiale și consolidării cooperării internaționale în domeniul criminalisticii. Este evidențiat rolul dialogului științific internațional în dezvoltarea unor abordări moderne privind investigarea infracțiunilor și adaptarea criminalisticii la realitățile erei digitale.
Cataraga O. Observații introductive. Криміналістика майбутнього: цифрові інновації, штучний інтелект, глобальні виклики та загрози : зб. матеріалів міжнар. наук.–практ. конф. (м. Одеса, 5 черв. 2026 р.)=Criminalistics of the Future: Digital Innovations, Artificial Intelligence, Global Challenges and Threats: Proceedings of the International Scientific and Practical Conference (Odesa, 5 June 2026) / заг. ред. С. Ківалова, М. Аракеляна. Одеса : НУ «ОЮА», 2026. С. 40-41. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33645
Keywords: criminalistică; transformare digitală; probe digitale; inteligență artificială; expertiză judiciară; criminalitate informatică; crime de război; justiție penală; cooperare internațională; transformarea digitală a justiției; криміналістика; цифрова трансформація; цифрові докази; штучний інтелект; судова експертиза; кіберзлочинність; воєнні злочини; кримінальне судочинство; міжнародне співробітництво; цифрова трансформація правосуддя; criminalistics; digital transformation; digital evidence; artificial intelligence; forensic science; cybercrime; criminal justice; international cooperation; digital transformation of justice