Соціокультурна ідентичність як предмет філософського аналізу - Алікберов, Р. Д.; Аликберов, Р. Д.; Alikberov, R. D. (My University, 2017)
Проблема ідентифікації суб’єкта культури є засадою онтологічного аналізу здійснення акту культуротворення соціокультурної ідентичності. Вона обіймає у своїх культурно-історичних межах антропологічний горизонт осмислення людини у контексті діяльності, поведінки, стану, які існують у просторі культуротворчості. Самовизначення людини у соціумі – це одна з головніших реалій системогенезу культурних практик. У статті визначені антропні форми ідентичності. Вони утворюють синтез ідентичностей, який формується у соціумі. Існують два локуси ідентичності – локальний, орієнтований на індивіда, та універсальний, орієнтований на соціум. Система ідентичності, що пов’язана з локальними конфігураціями, – це реальність культури, орієнтована на світ конкретного продуцента. Універсалістські системи ідентичності орієнтовані на концептуальний простір вимірювання цінностей культури, на контекст культуротворення, що осмислюється як цивілізаційна ідентичність.

Проблема идентификации субъекта культуры является основой для онтологического анализа осуществления акта культуротворчества социокультурной идентичности. Она охватывает в своих культурно-исторических пределах антропологический горизонт осмысления человека в контексте деятельности, поведения, состояния, которые формируют пространство культуротворчества. Самоопределение человека в социуме – это одна из главных реалий системогенеза культурных практик. В статье определены антропные формы идентичности. Они создают синтез идентичностей, формирующийся в обществе. Существуют два локуса идентичности – локальный, ориентированный на индивида, и универсальный, ориентированный на социум. Система идентичности, связанная с локальными конфигурациями, – это реальность культуры, ориентированная на мир конкретного продуцента. Универсалистские системы идентичности ориентированы на концептуальное пространство ценностей культуры, на контекст культуротворчества, который осмысливается как цивилизационная идентичность.

The problem of identifying the subject of culture is the basis for ontological analysis of the implementation of cultural creation act of a sociocultural identity. Within its cultural and historical limits it covers the anthropological horizon of comprehension of human in the context of activity, behaviour, condition, which form the cultural creation space. Self-determination of a person in society is a major reality of the systemogenesis in cultural practices. The article defines anthropic forms of identity. They create a synthesis of identities that are formed in society. There are two loci of identity – local, which is focused on the individual, and universal that is focused on the society. The identity system associated with local configurations is the reality of culture oriented to the world of a particular producer. Universalist identity systems are focused on the conceptual space of cultural values, on the context of cultural creation, which is comprehended as a civilizational identity.
Алікберов Р. Д. Соціокультурна ідентичність як предмет філософського аналізу / Р. Д. Алікберов // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 18. - С. 3-6.
Keywords: культура; соціальна антропологія; соціокультурна ідентичність; суб’єкт культури; культура; социальная антропология; социокультурная идентичность; субъект культуры; culture; social anthropology; sociocultural identity; subject of culture