Антропологічний і комунікативний аспекти гостинності в дослідженні зарубіжних науковців - Русавська, В. А.; Русавская, В. А.; Rusavska, V. А. (My University, 2017)
У статті з’ясовано науково-теоретичні підходи до антропологічного розуміння сутності гостинності, виявлено його зв’язок із комунікативним. Охарактеризовано антропологічний і комунікативний аспекти гостинності в дослідженні зарубіжних науковців. Розкрито сутність гостинності як способу сприйняття світу в ракурсі історичної антропології поряд із ментальністю. Виявлено значущість і місце гостинності в життєвих настроях, національному характері, темпераменті, формах взаємин між людьми, у тому, що означається поняттям ментальності, та її роль у світобаченні людей різних епох. Представлено гостинність як зустріч з «іншим», не чужим як ворогом, а представником іншої культури як результат процесів міжкультурної взаємодії в комунікативному аспекті.

В статье рассмотрены научно-теоретические подходы к антропологическому пониманию сущности гостеприимства, обнаружены его связи с коммуникативным пониманием. Охарактеризованы антропологический и коммуникативный аспекты гостеприимства в исследовании зарубежных ученых. Раскрыта сущность гостеприимства как способа восприятия мира в ракурсе исторической антропологии наряду с ментальностью. Выявлены значимость и место гостеприимства в жизненных настроениях, национальном характере, темпераменте, в формах взаимоотношений между людьми, в том, что обозначается понятием ментальности и роль ее культуры в мировоззрении людей разных эпох. Представлено гостеприимство как встреча с «другим», не чуждым как врагом, а представителем другой культуры как результат процессов межкультурного взаимодействия в коммуникативном аспекте.

The paper found scientific anthropological theoretical approaches to understanding the essence of hospitality, revealed his relationship with communicative. Characterized anthropological and communicative aspects of hospitality in the study of foreign scientists. The essence of hospitality as a way of perceiving the world from the perspective of historical anthropology alongside mentality. Revealed the importance and place of hospitality in life sentiments, national character, temperament, forms of relationships between people that meant the notion of mentality and the role of culture in the worldview of people of different ages. Presented hospitality as meeting the “other” is not a stranger as an enemy, as a representative of a culture, as a result of processes of cultural interaction in the communicative aspect.
Русавська В. А. Антропологічний і комунікативний аспекти гостинності в дослідженні зарубіжних науковців / В. А. Русавська // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 16. - С. 119-122.
Keywords: гостинність; міжкультурні взаємодії; система гостинності; гість; національний характер; ментальність; гостеприимство; межкультурные взаимодействия; система гостеприимства; гость; национальный характер; ментальность; hospitality; intercultural interaction; system of hospitality; guest; national character; mentality