Роль домедичної допомоги у зниженні рівня смертності на догоспітальному етапі в умовах бойових дій - Височанська, Софія Олегівна; Vysochanska, Sofiia O.; Височанська, С. О.; Чурілова, Єлизавета Вадимівна; Чурілова, Є. В.; Churilova, Yelyzaveta V. (Одеса : Фенікс, 2026)
Роль домедичної допомоги у зниженні рівня смертності на догоспітальному етапі в умовах бойових дій є однією з ключових проблем сучасної медицини катастроф, військової медицини та системи цивільного захисту населення. З огляду на сучасний характер збройних конфліктів, що характеризуються високою інтенсивністю бойових дій, застосуванням високоточної зброї, артилерії, мінно-вибухових пристроїв та безпілотних систем, значна частка втрат припадає саме на догоспітальний етап. Саме тому своєчасне надання домедичної допомоги набуває вирішального значення для збереження життя поранених як серед військовослужбовців, так і серед цивільного населення.
Височанська С. О., Чурілова Є. В. Роль домедичної допомоги у зниженні рівня смертності на догоспітальному етапі в умовах бойових дій. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 625-627. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33325
Keywords: домедична допомога; догоспітальний етап; бойові дії; тактична медицина; TCCC; смертність; масивна кровотеча; турнікет; евакуація поранених; перша допомога; військо- ва медицина; цивільний захист; травма; невідкладні стани; pre-medical care; pre-hospital phase; combat operations; tactical medicine; mortality; massive haemorrhage; tourniquet; evacuation of the wounded; first aid; military medicine; civil protection; trauma; medical emergencies