Вплив характерологічних особливостей клієнтів з порушеннями харчової поведінки на вибір методів психотерапії : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Броваренко, Світлана Романівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У роботі наведено результати емпіричного дослідження виникнення і перебіг Порушеннь харчової поведінки (ПХП). Встановлено взаємозв’язок між характерологічними особливостями клієнта та методами психотерапії. У дослідженні порушень харчової поведінки виявлено, що 38% опитаних страждають на ПХП, що суттєво перевищує офіційні дані. Встановлено, що характерологі-чні особливості клієнтів впливають на вибір та ефективність методів психоте-рапії. Кореляційний аналіз показав значні зв’язки між акцентуаціями особистості та терапевтичними підходами, зокрема, пацієнти з гіпертимними рисамиб обирають арт-терапію, а тривожні – когнітивно-поведінкову терапію. Результати підтверджують необхідність індивідуалізації терапевтичних стратегій, щоб підвищити успішність лікування порушень харчової поведінки. За результатами дослідження розроблено комплекс практичних рекомендацій щодо профілакти-ки та корекції ПХП залежно від характерологічних особливостей клієнта. The study presents findings from an empirical investigation into the prevalence and progression of eating disorders (ED). It explores the relationship between clients’ characterological traits and the psychotherapy methods applied. Results indicate that 38% of respondents suffer from primary compulsive pathology (PCP), a rate significantly higher than official figures. The study found that clients’ character traits influence the selection and effectiveness of psychotherapy methods. Correlation analysis revealed significant associations between personality traits and therapeutic approaches: for example, clients with hyperthymic tendencies prefer art therapy, while those with anxious traits opt for cognitive-behavioral therapy. These findings underscore the importance of individualized therapeutic strategies to improve treatment outcomes for ED. Based on these results, a set of practical recommendations was developed for the prevention and correction of PCP tailored to clients’ characterological traits.
Броваренко С. Р. Вплив характерологічних особливостей клієнтів з порушеннями харчової поведінки на вибір методів психотерапії : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / С. Р. Броваренко. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 64 с.
Keywords: порушення харчової поведінки(ПХП); орторексія; анорексія; булімія; компульсивне переїдання; методи психотерапії; eating disorder (ED); orthorexia; anorexia; bulimia; compulsive overeating; psychotherapy method