Податкова функція як ознака сильної держави - Жадько, Вікторія Леонідівна; Жадько, Виктория Леонидовна; Jadyko, Victoria L. (My University, 2009)
У представленій науковій статті досліджено окремі аспекти податкової діяльності сучасної держави на прикладі основних постулатів, викладених у праці американського філософа Френсіса Фукуями «Сильна держава. Управління та світовий порядок в ХХІ столітті ». Зроблено акцент на неминучості розширення переліку функцій сучасної держави. Зроблено висновок про те, що сильне, активно функціонує держава є найважливішою умовою виходу з економічної кризи. А реалізація податкової функції сучасної держави - це запорука утвердження соціальної держави, забезпечення високорозвиненого, конкурентоспроможного капіталу, політичної стабільності, суспільної злагоди.

В представленной научной статье исследованы отдельные аспекты налоговой деятельности современного государства на примере основных постулатов, изложенных в труде американского философа Френсиса Фукуямы «Сильное государство. Управление и мировой порядок в ХХІ веке». Сделан акцент на неизбежности расширение перечня функций современного государства. Сделан вывод о том, что сильное, активно функционирующее государство является самым важным условием выхода с экономического кризиса. А реализация налоговой функции современного государства – это залог утверждения социального государства, обеспечения высокоразвитого, конкурентоспособного капитала, политической стабильности, общественного согласия.

The aspects of modern state fiscal activity based at Francis Fukuyama’s work «State-Building: Governance and World Order in the 21st Century» are examined in the thesis. The expansion of modern state functions is depicted. The author comes to the conclusion that powerful state is the indispensable condition to overcome the economic crisis. And realization of the state fiscal function is considered guarantee to build social state, provide competitive capital, political stability, social concord.
Жадько В. Л. Податкова функція як ознака сильної держави / В. Л. Жадько // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол. : С. В. Ківалов (голов. ред.), Л. І. Кормич (заст. голов. ред.), Ю. П. Аленін [та ін.] ; МОН України, ОНЮА. – Одеса : Фенікс, 2009. – Вип. 38. – С.736-741.
Keywords: податкова діяльність сучасної держави; філософ Френсіс Фукуяма; податки; бюджетна система держави; налоговая деятельность современного государства; философ Фрэнсис Фукуяма; налоги; бюджетная система государства; philosopher Francis Fukuyama; fiscal activities of the modern state; tax; State budget system; «State-Building: Governance and World Order in the 21st Century»; «Сильное государство. Управление и мировой порядок в ХХІ веке»; «Сильна держава. Управління та світовий порядок в ХХІ столітті»