Організаційно-правові аспекти діяльності Всесвітньої організації охорони здоров’я як координуючої універсальної організації - Хендель, Наталія Володимирівна; Хендель, Н. В.; Хендель, Наталия Владимировна; Khendel, Nataliia V.; Hendel, Nataliia (Одеса : Фенікс, 2019)
У статті розглядаються організаційно-правові аспекти діяльності Всесвітньої організації охорони здоров’я як координуючої універсальної організації. Встановлено, що створення Всесвітньої організації охорони знаменувало новий етап в еволюції міжнародного співробітництва у сфері охорони здоров’я, та привело до виникнення його нових правових форм. Констатується, що ВООЗ продовжила роботу своїх попередників Міжнародного бюро громадської гігієни і Організації охорони здоров’я Ліги Націй з розробки стандартів у сфері санітарної та медичної статистики, лікарських засобів, медичного обладнання; роботи з глобального епідеміологічного нагляду. У статті виділяються ознаки міжнародної правосуб’єктності ВООЗ. У статті виділені права і обов’язки договірних сторін відповідно до положень Угоди ВООЗ з ООН 1948 р. У статті охарактеризовані правові засади діяльності та функції Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, Виконавчого комітету ВООЗ та Секретаріату. Встановлені основні напрями діяльності ВООЗ, а саме: науково-дослідна діяльність; освітня діяльність і поширення інформації; технічне співробітництво; вертикальні програми; співробітництво з іншими міжнародними організаціями для досягнення мети Організації. Вказується, що на Організацію покладено обов’язок запровадити і підтримувати необхідні статистичні та епідеміологічні служби, міжнародну номенклатуру хвороб, причин смертності та практики громадської охорони здоров’я. У рамках Організації проводиться велика робота зі стандартизації діагностичних процедур, харчових, біологічних, фармацевтичних та інших аналогічних продуктів. Зазначається, що важливою функцією ВООЗ, разом з нормотворчістю, є стимулювання досліджень у сфері охорони здоров’я, в тому числі, за допомогою сприяння співробітництву серед наукових та професійних груп, які здійснюють внесок для поліпшення стану здоров’я населення планети.

В статье рассматриваются организационно-правовые аспекты деятельности Всемирной организации здравоохранения как координирующей универсальной организации. Установлено, что создание Всемирной организации здравоохранения знаменовало новый этап в эволюции международного сотрудничества в сфере здравоохранения, и привело к возникновению его новых правовых форм. Констатируется, что ВОЗ продолжила работу своих предшественников Международного бюро общественной гигиены и организации здравоохранения Лиги Наций по разработке стандартов в области санитарной и медицинской статистики, лекарственных средств, медицинского оборудования; работы по глобальному эпидемиологическому надзору. В статье выделяются признаки международной правосубъектности ВОЗ. В статье выделены права и обязанности договаривающихся сторон в соответствии с положениями Соглашения ВОЗ с ООН 1948 г. В статье охарактеризованы правовые основы деятельности и функции Всемирной ассамблеи здравоохранения, Исполнительного комитета ВОЗ и Секретариата. Установлены основные направления деятельности ВОЗ, а именно: научно-исследовательская деятельность; образовательная деятельность и распространение информации; техническое сотрудничество; вертикальные программы; сотрудничество с другими международными организациями для достижения цели Организации. Указывается, что на организацию возложена обязанность ввести и поддерживать необходимые статистические и эпидемиологические службы, международную номенклатуру болезней, причин смертности и практики общественного здравоохранения. В рамках Организации проводится большая работа по стандартизации диагностических процедур, пищевых, биологических, фармацевтических и других аналогичных продуктов. Отмечается, что важной функцией ВОЗ, вместе с нормотворчеством, является стимулирование исследований в области здравоохранения, в том числе, посредством содействия сотрудничеству среди научных и профессиональных групп, осуществляющих вклад в улучшение состояния здоровья населения планеты.

The article deals with the organizational and legal aspects of the activities of the World Health Organization as a coordinating universal organization.Itis established that the creation of the World Health Organization marked a new stage in the evolution of international cooperation in the field of health care, and led to the emergence of its new legal forms. It is noted that WHO has continued the work of its predecessors the International Bureau of Public Hygiene and the, League of Nations Health Organization on the development of standards in the fields of health and medical statistics, medicines and medical equipment; work on global epidemiological surveillance. The article highlights features of WHO’s international legal personality. The article highlights the rights and obligations of the contracting parties in accordance with the provisions of the 1948 WHO Agreement with the United Nations. The article describes the legal framework for the activities and functions of the World Health Assembly, the WHO Executive Committee and the Secretariat. The main directions of the WHO’s activity have been established, namely: research activities; educational activities and information dissemination; technical cooperation; vertical programs; cooperation with other international organizations to achieve the Organization’s purpose. It states that the Organization has a responsibility to establish and maintain the necessary statistical and epidemiological services, the international nomenclature of diseases, causes of mortality and public health practices. The Organization is working extensively to standardize diagnostic procedures, food, biological, pharmaceutical, and other similar products. It is noted that an important function of WHO, together with rulemaking, is to promote health research, including through the promotion of collaboration among scientific and professional groups contributing to the health of the planet.
Хендель Н. В. Організаційно-правові аспекти діяльності Всесвітньої організації охорони здоров’я як координуючої універсальної організації / Н. В. Хендель // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Фенікс, 2019. – Вип. 64. – С. 145-158.
Keywords: Всесвітня організація охорони здоров’я; Всесвітня асамблея охорони здоров’я; Виконавчий комітет ВООЗ; Економічна і Соціальна Рада ООН; Організація охорони здоров’я Ліги Націй; Всемирная организация здравоохранения; Всемирная ассамблея здравоохранения; Исполнительный комитет ВОЗ; Экономический и Социальный Совет ООН; Организация здравоохранения Лиги Наций; World Health Organization; World Health Assembly; WHO Executive Committee; United Nations Economic and Social Council; League of Nations Health Organization; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE::Other law::International law