Міський простір у філософсько-урбаністській традиції - Фесенко, Г. Г.; Fesenko, G. G. (My University, 2017)
У статті здійснено огляд урбаністичних практик молоді у контексті модерних і постмодерних теорій простору. Досліджено особливості культурної присутності молоді в урбанізованому просторі. Проаналізовано топоси міста з урахуванням специфіки виявлення молодіжної суб’єктності. Молодіжні рухи презентовані як просторова відповідь на сучасні виклики урбанізації. Пропонується нове вирішення проблеми ідентифікації міських просторів через експлікацію особливостей присутності молоді на урбанізований простір. Молодь постає не лише як об’єкт особливої турботи у просторі міста, а й як активний суб’єкт просторового творення. Розглядаються концептуальні параметри нового етапу творчого включення молоді до міста. Окреслюються евристичні можливості проактивних практик молоді для урбаністики через перспективу формування інклюзивного міста, а також концептуального проектування «нової культурної реальності».

В статье произведен обзор урбанистических практик молодежи в контексте модернистских и постмодернистских теорий пространства. Исследованы особенности культурного присутствия молодежи в урбанизированном пространстве. Проанализированы топосы города с учетом специфики выявления молодежной субъектности. Молодежные движения представлены как пространственный ответ на современные вызовы урбанизации. Предлагается новое решение проблемы идентификации городских пространств через экспликацию особенностей присутствия молодежи в урбанизированном пространстве. Молодежь выступает не только как объект особой заботы в пространстве города, но и как активный субъект пространственного творчества. Рассматриваются концептуальные параметры нового этапа творческого включения молодежи в город. Определяются эвристические возможности проактивных практик молодежи для урбанистики в перспективе формирования инклюзивного города, а также концептуального проектирования «новой культурной реальности».

The article deals the review of the urban experience of young people in the context of modern and postmodern theories of space. The characteristics of cultural presence of youth in an urban space are investigated. The city toposes analyzed taking into account the specificity of detection of youth subjectivity. Youth movements are presented as a spatial response to the current challenges of urbanization. It proposed a new solution to the problem of identification of urban spaces through the explication of features youth presence in an urban space. Young people considered not only as an object of special care in the city space, but also an active subject of spatial creativity. The conceptual parameters of a new stage of creative inclusion of young people in the city are considered. The heuristic possibilities of proactive practices for urban youth are defined in term of forming the inclusive city, and also the conceptual design of the “new cultural reality”.
Фесенко Г. Г. Міський простір у філософсько-урбаністській традиції / Г. Г. Фесенко // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 15. - С. 146-149.
Keywords: місто; молодь; простір; середовище; урбаністичні тенденції; суб’єкт; город; молодежь; пространство; среда; урбанистические тенденции; субъект; city; youth; space; environment; urban trends; subject