Аналіз світового досвіду впровадження систем електронної податкової звітності - Трофименко, Олена Григорівна; Трофименко, Елена Григорьевна; Trofimenko, Elena G. (My University, 2014)
У статті проаналізовано передовий досвід різних провідних країн щодо інформатизації відносин з платниками податків. Виявлено, що впровадження нових механізмів електронного звіту є безальтернативним і перспективним шляхом у розвитку процесів подання та оприлюднення фінансової звітності, що неодмінно сприятиме підвищенню рівня доступності, призведе до скорочення витрат та унеможливить корупційну складову. Автором конкретизовано пріоритетні напрями інформатизації фіскальної служби на сучасному етапі. Зазначено, що залучення позитивного зарубіжного досвіду податкової політики сприятиме співпраці з цими країнами та гармонізації із законодавством європейського співтовариства.

В статье проанализирован передовой опыт различных ведущих стран по информатизации отношений с налогоплательщиками. Выявлено, что внедрение новых механизмов электронного отчета является безальтернативным и перспективным путем в развитии процессов представления и обнародования финансовой отчетности, который непременно будет способствовать повышению уровня доступности, приведет к сокращению расходов и исключит коррупционную составляющую. Автором конкретизированы приоритетные направления информатизации налоговой службы на современном этапе. Указано, что привлечение положительного зарубежного опыта налоговой политики будет способствовать сотрудничеству с этими странами и гармонизации с законодательством европейского сообщества.

The advanced experience on the informatization of relations with taxpayers in various leading countries is analyzed in this article. It is revealed, that the implementation of new mechanisms of electronic report is not alternative and promising way in the development of the process of filing and publication of financial statements, that will increase the level of accessibility and will reduce costs and eliminate corruption component. The author specifies the priority directions of the tax service informatization at the present stage. It is indicated, that the involvement of positive foreign experience oftax policy will promote cooperation with these countries and harmonization with the European Community legislation.
Трофименко О. Г. Аналіз світового досвіду впровадження систем електронної податкової звітності / О. Г. Трофименко // Порівняльно-аналітичне право: електронне наукове фахове видання. – Ужгород, 2014. – № 8. – C. 159–162. [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://pap.in.ua/ 8_2014/47.pdf.
Keywords: інформатизація податкової системи; електронний документообіг; електронна форма подання звітності; електронно-цифровий підпис; фінансова звітність; информатизация налоговой системы; электронный документооборот; электронная форма представления отчетности; электронно-цифровая подпись; финансовая отчетность; informatization of the tax system; document management system; electronic reporting forms; digital signature; financial statements