Основи термінознавства : навчальний посібник - Фрумкіна, Арина Леонівна; Frumkina, Aryna L.; Фрумкіна, А. Л. (Одеса : Міжнародний університет, 2026)
Навчальний посібник «Основи термінознавства» присвячено теоретичному осмисленню основних понять і принципів сучасного термінознавства як галузі мовознавства, що досліджує спеціальну лексику науки, техніки та професійної діяльності. У праці розглянуто природу терміна, особливості функціонування термінологічних систем, структурно-семантичні моделі термінів, а також принципи їх стандартизації та уніфікації. Особливу увагу приділено аналізу термінотворення, співвідношенню терміна і поняття, ролі термінології у формуванні наукового знання та професійної комунікації. У посібнику подано словник основних термінів термінознавства, контрольні запитання, тестові та практичні завдання, спрямовані на формування навичок аналізу термінологічних одиниць. Посібник має теоретичну і практичну цінність для здобувачів вищої освіти філологічних спеціальностей, перекладачів, викладачів мовознавчих дисциплін, а також усіх, хто цікавиться проблемами термінології та професійної комунікації. The textbook "Fundamentals of Terminology" is devoted to the theoretical understanding of the basic concepts and principles of modern terminology as a branch of linguistics that studies the special vocabulary of science, technology and professional activity. The work examines the nature of the term, the features of the functioning of terminological systems, structural and semantic models of terms, as well as the principles of their standardization and unification. Particular attention is paid to the analysis of term formation, the relationship between the term and the concept, the role of terminology in the formation of scientific knowledge and professional communication. The textbook provides a dictionary of basic terminology terms, test questions, test and practical tasks aimed at developing skills in analyzing terminological units. The textbook has theoretical and practical value for higher education students in philological specialties, translators, teachers of linguistic disciplines, as well as everyone who is interested in the problems of terminology and professional communication.
Фрумкіна А. Л. Основи термінознавства : навч. посіб. Одеса : Міжнародний університет, 2026. 134 с. URL:
Keywords: термінознавство; термін; термінологія; терміносистема; наукова комунікація; стандартизація термінів; термінологічні ресурси; термінографія; термінотворення; інтернаціоналізми; псевдоінтернаціоналізми; термінологічні словники; професійна лексика; термінологічні бази даних; наукова мова; terminology studies; term; terminology; terminological system; scientific communication; term standardization; terminological resources; terminography; term formation; internationalisms; pseudo-internationalisms; terminological dictionaries; professional vocabulary; terminological databases; scientific language