Semnificația urmelor de apărare în interpretarea mecanismului agresiunii - Grecu, Polixenia; Grecu, Polixenia (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Leziunile de apărare reprezintă un element esențial în reconstituirea dinamicii agresiunilor violente. Aceste răni, localizate de obicei la nivelul membrelor superioare sau al altor zone accesibile, furnizează dovezi importante ale încercării victimei de a se apăra sau de a se proteja împotriva atacului. Modelul, distribuția și severitatea lor permit investigatorilor și medicilor legiști să diferențieze între o luptă activă, o apărare pasivă sau absența rezistenței. Lucrarea de față analizează relevanța criminalistică și medico-legală a leziunilor de apărare, evidențiind modul în care interpretarea acestora contribuie la înțelegerea mecanismului, intensității și succesiunii actelor de agresiune. Defensive injuries represent a vital element in reconstructing the dynamics of violent assaults. These wounds, typically located on the upper limbs or other accessible areas, provide crucial evidence of the victimʼs attempt to resist or shield themselves from attack. Their pattern, distribution, and severity allow investigators and forensic pathologists to differentiate between active struggle, passive defense, or the absence of resistance. This paper explores the forensic and medico-legal relevance of defensive injuries, emphasizing how their analysis contributes to understanding the mechanism, intensity, and sequence of aggression.
The significance of defensive injuries in interpreting the mechanism of assault
Grecu P. Semnificația urmelor de apărare în interpretarea mecanismului agresiunii / // Експертне забезпечення розслідування організованої злочинності: міжнародний досвід та національна практика : зб. матеріалів міжнар. наук.-практ. конф. м. Одеса, 27 листоп. 2025 р.=Expert Support in the Investigation of Organized Crime: International Experience and National Practice : Proceedings of the International Scientific and Practical Conference (Odesa, 27 November 2025) / [орг. комітет: С. Ківалов, М. Аракелян, О. Катарага, Д. Кішко, Д. Колодін, А. Колодіна, Л. Аркуша та ін.] ; Нац. ун-т Одеськ. юрид. акад. кафедра криміналістики, суд. експертиз та поліграф. ; Нац. центр суд. експерт. при Міністер. юстиц. Респуб. Молдова ; Одеськ. Наук.-дослідн. ін-т суд. експер. Міністер. юстиції України. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. - С. 182-185. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.31245
Keywords: assault mechanism; forensic pathology; resistance; wound interpretation; leziuni de apărare; mecanismul agresiunii; patologie medicolegală; rezistență; interpretarea rănilor