Концептуальні основи формування окремих криміналістичних методик (проблеми визначення поняття та ознак) - Шевчук, Віктор Михайлович; Шевчук, Виктор Михайлович; Шевчук, В. М.; Shevchuk, Viktor M. (Одеса : Гельветика, 2020)
Стаття присвячена дослідженню актуальних проблем окремої криміналістичної методики, її поняття і ознак, формування її концептуальних основ та перспективних напрямів сучасних досліджень. Проведено аналіз наукових підходів до дослідження поняття «окрема криміналістична методика», здійснено їх критичний аналіз, виокремлено суттєві ознаки цього поняття, запропоновано авторське визначення сучасного розуміння криміналістичної методики. Запропоновано окрему криміналістичну методику розглядати як інформаційно-пізнавальну модель, яка містить систему методів, засобів, прийомів, рекомендацій, слідчих та судових технологій типізованого характеру, викладених у описовій або формалізованій формі щодо організації та оптимального здійснення процесу збору, оцінки і використання доказової інформації стосовно специфіки вчинення кримінальних правопорушень з метою забезпечення ефективного їх розслідування, профілактики і судового розгляду кримінальних проваджень. Вбачається, що до суттєвих ознак окремої криміналістичної методики необхідно віднести такі: інформаційність; системність; структурованість; формалізованість; технологічність; рекомендаційність; ефективність. Обґрунтовується, що окрема криміналістична методика має інформаційно-пізнавальну спрямованість і фактично являє собою інформаційно-пізнавальну модель, яка розробляється на підставі вивчення та узагальнення значної кількості практики розслідування кримінальних правопорушень і відображає саме типове для всього масиву розслідуваних деліктів і містить науково обґрунтовані та апробовані практикою методико-криміналістичні рекомендації. Пізнавальна цінність цієї моделі полягає в тому, що суб’єкти досудового розслідування та судового розгляду мають можливість використовувати її як своєрідний орієнтир стосовно підвищення ефективності та оптимізації процесу виявлення, розслідування, профілактики кримінальних правопорушень та їх судового розгляду. Доводиться, що сучасний розвиток криміналістичної методики потребує розширення меж дослідження та уточнення його предмету та сучасного розуміння. Вбачається, що відповідні методико-кри-міналістичні рекомендації потрібні для усіх учасників кримінального провадження з метою реалізації своїх кримінально-процесуальних функцій у процесі досудового розслідування та судового розгляду. Тому криміналістика має розробляти ефективні методико-криміналістичні рекомендації не лише для суб’єктів досудового розслідування, а й для судового розгляду кримінальних проваджень, адресованих для судді (суду), прокурора, захисника, які включаються в об’єктно-предметну сферу криміналістичної методики. Обґрунтовано нові наукові підходи розроблення та формування концептуальних основ криміналістичної методики, запропоновано окремі пропозиції з вирішення досліджуваних дискусій-них проблем, визначено перспективні напрями криміналістичних досліджень у цій царині знань.

The article is devoted to the study of current problems of a separate criminalistic methodics, its concepts and features, the formation of its conceptual foundations and promising areas of modern research. The analysis of scientific approaches to the studied concepts of “separate criminalistic methodics”, their critical analysis and, highlighting the essential features of this concept, the author’s definition of modern understanding of criminalistic methodics. Proposed to consider a separate criminalistic methodics as an information-cognitive model that contains a system of methods, tools, techniques, recommendations, investigative and forensic technologies of a standardized nature, set out in descriptive or formalized form for the organization and optimal implementation of the process of collecting, evaluating and using evidence information of specifics committing criminal offenses in order to ensure their effective investigation, prevention and trial of criminal proceedings. It’s seen that the essential features of a separate criminalistic methodics should include such: information; systematicity; structure; formality; manufacturability; recommendation; efficiency.It’s substantiated that a separate criminalistic methodics has an informational-cognitive orientation and in fact is an informational-cognitive model, which is developed on the basis of studying and generalizing a significant number of criminal investigation practices and reflects the most typical for the whole array of investigated torts and contains scientifically sound and proven practice methodic-criminalistic recommendations. The cognitive value of this model is that the subjects of pre-trial investigation and trial have the opportunity to use it as a kind of guideline for improving the efficiency and optimization of the process of detection, investigation, prevention of criminal offenses and their trial.It’s proved that the modern development of criminalistic methodics requires expanding the boundaries of research and clarifying its subject and modern understanding. It’s seen that the relevant methodic-criminalistic recommendations are needed for all participants in criminal proceedings in order to implement their criminal procedural functions in the process of pre-trial investigation and trial. Therefore, criminalistics should develop effective methodic-criminalistic recommendations not only for the subjects of pre-trial investigation, but also for the judicial review of criminal proceedings addressed to a judge (court), prosecutor, defense counsel, which are included in the subject-object sphere of criminalistic methodics. New scientific approaches to the development and formation of conceptual foundations of criminalistic methodics are substantiated, some proposals for solving the researched discussion problems are introduced, perspective directions of criminalistic researches in this field of knowledge are determined.

Статья посвящена исследованию актуальных проблем частной криминалистической методики, ее понятие и признаки, формирование ее концептуальных основ и перспективных направлений современных исследований. Проведен анализ научных подходов к исследованию понятия «отдельная криминалистическая методика», осуществлено их критический анализ, выделены существенные признаки этого понятия, предложено авторское определение современного понимания криминалистической методики. Предложено отдельную криминалистическую методику рассматривать как информационно-познавательную модель, которая содержит систему методов, средств, приемов, рекомендаций, следственных и судебных технологий типизированного характера, изложенных в описательной или формализованной форме по организации и оптимального осуществления процесса сбора, оценки и использования доказательственной информации применительно к специфике совершение уголовных преступлений с целью обеспечения эффективного их расследования, профилактики и судебного рассмотрения уголовных производств. Представляется, что в существенных признаков частной криминалистической методики необходимо отнести следующие: информационность; системность; структурированность; формализованность; технологичность; рекомендательность; эффективность. Обосновывается, что отдельная криминалистическая методика имеет информационно-познавательную направленность и фактически представляет собой информационно-познавательную модель, которая разрабатывается на основании изучения и обобщения большого количества практики расследования уголовных правонарушений и отражает самое типичное для всего массива расследованных деликтов и содержит научно обоснованные и апробированные практикой методико-криминалистических рекомендации. Познавательная ценность этой модели заключается в том, что субъекты досудебного расследования и судебного рассмотрения имеют возможность использовать ее как своеобразный ориентир по повышению эффективности и оптимизации процесса выявления, расследования, профилактики уголовных правонарушений и их судебного разбирательства. Доказывается, что современное развитие криминалистической методики нуждается в расширении границ исследования и уточнения его предмета и современного понимания. Представляется, что соответствующие методико-кри-миналистични рекомендации нужны для всех участников уголовного производства с целью реализации своих уголовно-процессуальных функций в процессе досудебного расследования и судебного разбирательства. Поэтому криминалистика должна разрабатывать эффективные методико-криминалистические рекомендации не только для субъектов досудебного расследования, но и для судебного рассмотрения уголовных производств, адресованных для судьи (суда), прокурора, защитника, которые включаются в объектно-предметную сферу криминалистической методики. Обоснованы новые научные подходы разработки и формирования концептуальных основ криминалистической методики, предложено отдельные предложения по решению исследуемых дискуссийных проблем, определены перспективные направления криминалистических исследований в этой области знаний.
Шевчук В. М. Концептуальні основи формування окремих криміналістичних методик (проблеми визначення поняття та ознак) / В. М. Шевчук // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 86 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 246-258.
Keywords: окрема криміналістична методика; ознаки окремої криміналістичної методики; поняття окремої криміналістичної методики; криміналістична методика судового розгляду; криміналістична методика розслідування; separate criminalistic methodics; signs of separate criminalistic methodics; concept of separate criminalistic methodics; innovative directions of research of criminalistic methodics; criminalistic methodics of trial; criminalistic methodics of investigation; інноваційні напрями досліджень криміналістичної методики; отдельная криминалистическая методика; признаки отдельной криминалистической методики; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE