Взаємодія армії та політики в умовах трансформації українського суспільства - Федоренко, В. В.; Федоренко, В. В.; Fedorenko, V. V. (Одеса, 2017)
У статті запропоновано аналіз механізму взаємодії армії та політики в умовах трансформації українського суспільства. Армія розглядається як свідомо створюваний державою відповідно до суспільних потреб соціальний інститут, знаряддя ведення війни, структурний елемент політичної системи суспільства. Особлива увага зосереджена на розгляді сутності, структури, системи цивільного контролю та функціональній залежності її ефективності від нормативно-правового регулювання поведінки та правової соціалізації військовослужбовців.

В статье предложен анализ механизма взаимодействия армии и политики в условиях трансформации украинского общества. Армия рассматривается как сознательно созданный государством в соответствии с общественными потребностями социальный институт, орудие ведения войны, структурный элемент политической системы общества. Особое внимание сосредоточено на рассмотрении сущности, структуры, системы гражданского контроля и функциональной зависимости ее эффективности от нормативно-правового регулирования поведения и правовой социализации военнослужащих.

In article the analysis of the mechanism of interaction of army and policy in the conditions of transformation of the Ukrainian society is offered. The army is considered as created by the state social institute, meeting the social needs, the tool of conducting a war, structural element of the political system of the society. The special attention is concentrated on consideration of essence, structure of system of civil control and functional dependence of its efficiency on standard and legal regulation of behavior and legal socialization of the military men.
Федоренко В. В. Взаємодія армії та політики в умовах трансформації українського суспільства / В. В. Федоренко // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. В. Яковлев (голов. ред.), К. М. Вітман (заст. голов. ред.), Д. Ю. Дворніченко (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2017. – Вип. 2. – С. 59-62.
Keywords: армія; політика; політична свідомість; політична культура; цивільний контроль; система; нормативно-правове регулювання; соціалізація; армия; политика; политическое сознание; политическая культура; гражданский контроль; система нормативно-правового регулирования; социализация