Новітні кримінально-правові дослідження – 2026 : Альманах наукових праць - (:unkn) unknown (Миколаїв : МННІП НУ «ОЮА», 2026)
До даного Альманаху наукових праць, увійшли матеріали, присвячені різноманітним проблемам як сучасної науки кримінального права, так і практики його застосування. Автори репрезентованих наукових праць, якими виступили як відомі дослідники проблем кримінального права в їх теоретичній та прикладній площині, так і молоді науковці, які роблять перші кроки у формуванні власної теоретичної та практичної правосвідомості, досліджують актуальні питання становлення, сучасного стану та перспектив подальшого розвитку кримінального права України, пропонуючи власні моделі вирішення нагальних проблем, сформованих соціально-політичним викликом сьогодення, одним з яких є продовження розпочатої до повномасштабної війни. Видання може викликати зацікавленість вчених, аспірантів і студентів, співробітників судових та правоохоронних органів, державних службовців, а також всіх тих, хто замислюється над проблемами українського кримінального права та практики його застосування в сучасних умовах воєнного часу в Україні та шукає відповіді на питання, поставлені необхідністю підвищення ефективності кримінально-правового регулювання. This Almanac of Scientific Works includes materials devoted to various problems of both modern science of criminal law and the practice of its application. The authors of the represented scientific works, which were presented by both well-known researchers of criminal law problems in their theoretical and applied aspects, and young scientists who are taking the first steps in forming their own theoretical and practical legal consciousness, explore the current issues of the formation, current state and prospects for the further development of criminal law in Ukraine, offering their own models for solving urgent problems formed by the socio-political challenge of today, one of which is the continuation of the war that has begun to a full-scale. The publication may be of interest to scientists, graduate students and students, employees of judicial and law enforcement agencies, civil servants, as well as all those who think about the problems of Ukrainian criminal law and the practice of its application in modern conditions of wartime in Ukraine and are looking for answers to the questions posed by the need to increase the efficiency of criminal law regulation.
Новітні кримінально-правові дослідження – 2026 : Альманах наукових праць. Миколаїв, 2026. 160 с. URL: https://hdl.handle.net/11300/32900
Keywords: Некодифіковані джерела кримінального права; афективна криміналізація; пенальний популізм; гіперкриміналізація; принцип ultima ratio; автономне тлумачення ЄСПЛ; міжнародне кримінальне право; Римський статут МКС; конвенційні стандарти ЄКПЛ; принцип пропорційності; принцип вини; кримінально-правова доктрина; правове благо (Rechtsgut); перехідне правосуддя; демілітаризація кримінальної політики; Uncodified sources of criminal law; affective criminalization; penal populism; overcriminalization; principle of ultima ratio; autonomous interpretation of the ECHR; international criminal law; Rome Statute of the ICC; ECHR conventional standards; principle of proportionality; principle of guilt; criminal law doctrine; legal good (Rechtsgut); transitional justice; demilitarization of criminal policy