Нормативно-правове поле як фактор управління в освітньому середовищі - Камбур, Н. О.; Камбур, Н. А.; Kambur, N. A. (My University, 2017)
У статті обґрунтовуються філософсько-концептуальні основи нормативно-правового поля як фактору управління у сучасному освітньому середовищі. Аналізуються можливості координуючої функції управління у нормативно-правовому регулюванні поведінки індивіда в освітньому середовищі. Показано, що правове регулювання в освітньому середовищі впливає на функціонування всіх його структур, формує соціально прийнятні патерни поведінки, обумовлені правовими нормами. Виділені норми-принципи, норми-пріоритети і норми-правила та з’ясована їх специфіка у сучасному освітньо-виховному процесі.

В статье обосновываются философско-концептуальные основы нормативно-правового поля как фактора управления в современной образовательной среде. Анализируются возможности координирующей функции управления в нормативно-правовом регулировании поведения индивида в образовательной среде. Показано, что правовое регулирование в образовательной среде влияет на функционирование всех его структур, формирует социально приемлемые паттерны поведения, обусловленные правовыми нормами. Выделены нормы-принципы, нормы-приоритеты и нормы-правила и выяснена их специфика в современном образовательно-воспитательном процессе.

Philosophical and conceptual basis of the normative legal field as a management factor in the modern educational environment is substantiated in the article. The possibilities of coordinating function of management in the normative and legal regulation of the individual’s behavior in the educational environment are analyzed. It is shown that legal regulation in the educational environment influences the functioning of all its structures, forms socially acceptable patterns of behavior, determined by legal norms. Norms-principles, norms-priorities and norms-rules are singled out and their specificity in modern educational process is explored.
Камбур Н. О. Нормативно-правове поле як фактор управління в освітньому середовищі / Н. О. Камбур // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 18. - С. 48-50.
Keywords: нормативно-правове поле; освітнє середовище; поведінка; регулювання; управління; право; обов’язок; нормативно-правовое поле; образовательная среда; поведение; регулирования; управления; право; обязанность; normative-legal field; educational environment; behavior; regulation; management; law; duty