Corelarea datelor medico–legale și a rezultatelor expertizei balistice în reconstituirea mecanismului morților prin împușcare - Grecu, Polixenia; Grecu, P.; Греку, Поліксенія (Одеса : НУ «ОЮА», 2026)
Investigarea morților produse prin arme de foc presupune utilizarea unor metode complexe de analiză, bazate pe colaborarea dintre specialiștii din domeniul medicinei legale și al criminalisticii. Stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care s–a produs împușcarea, a poziției victimei și a trăgătorului, a distanței și direcției de tragere, precum și a tipului de armă utilizat necesită coroborarea informațiilor obținute prin autopsia medico–legală cu rezultatele expertizei balistice judiciare. Prezentul studiu evidențiază importanța abordării interdisciplinare în investigarea morților prin împușcare și analizează principalele categorii de date medico-legale și balistice utilizate în procesul de reconstituire a mecanismului producerii decesului. Sunt examinate aspecte referitoare la caracteristicile leziunilor produse prin arme de foc, identificarea orificiilor de intrare și ieșire, determinarea distanței de tragere, analiza traiectoriei proiectilului și stabilirea relației dintre constatările medico–legale și caracteristicile tehnice ale armei și muniției utilizate. Totodată, sunt evidențiate situațiile în care interpretarea izolată a datelor poate conduce la concluzii eronate și este subliniată necesitatea evaluării integrate a tuturor elementelor probatorii. Expert, Legal Adviser, Department of Legal and Administrative Sciences, Faculty of Legal and Administrative Sciences, Spiru Haret University, Bucharest, Romania The investigation of firearm–related deaths requires the use of complex analytical methods based on close cooperation between specialists in forensic medicine and criminalistics. Establishing the exact circumstances of a shooting incident, including the position of the victim and the shooter, the firing distance and direction, as well as the type of firearm used, requires the correlation of information obtained through forensic autopsy with the results of forensic ballistic examinations. This study highlights the importance of an interdisciplinary approach in the investigation of firearm deaths and analyzes the main categories of forensic medical and ballistic data used in reconstructing the mechanism of death. Particular attention is given to the characteristics of firearm injuries, the identification of entrance and exit wounds, the determination of firing distance, projectile trajectory analysis, and the relationship between forensic findings and the technical characteristics of the firearm and ammunition involved. The paper also emphasizes situations in which the isolated interpretation of evidence may lead to erroneous conclusions and underlines the necessity of an integrated assessment of all evidentiary elements.
Correlation of Forensic Medical Findings and Ballistic Expertise Results in Reconstructing the Mechanism of Firearm Deaths
Grecu P. Corelarea datelor medico–legale și a rezultatelor expertizei balistice în reconstituirea mecanismului morților prin împușcare. Криміналістика майбутнього: цифрові інновації, штучний інтелект, глобальні виклики та загрози: збірник матеріалів міжнар. наук.–практ. конф. (м. Одеса, 5 черв. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова, М. Аракеляна. Одеса : НУ «ОЮА», 2026. С. 180-183. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33615
Keywords: expertiză balistică; arme de foc; moarte prin împușcare; traiectoria proiectilului; distanța de tragere; ballistic expertise; firearms; death by shooting; projectile trajectory; firing distance