Оптимізація діяльності підприємств ресторанної сфери за рахунок використання інструментів штучного інтелекту, (на прикладі ТОВ «Родина Зарічанських») : кваліфікаційна (магістерська) робота - Тарновська, О. О. (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Кваліфікаційна робота на тему “Оптимізація діяльності підприємств ресторанної сфери за рахунок використання інструментів штучного інтелекту, (на прикладі ТОВ «Родина Зарічанських»)” на здобуття другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 073 Менеджмент, освітньою програмою: Бізнес адміністрування, містить 9 рисунки, 15 таблиць, 46 літературних джерел за переліком посилань. Робота виконана на 73 сторінках загального тексту і 63 сторінках основного тексту. Метою роботи є теоретичне обґрунтування та розробка практичних рекомендацій щодо оптимізації бізнес-процесів підприємств ресторанної сфери в Україні за допомогою інструментів штучного інтелекту на прикладі ТОВ «Родина Зарічанських». Методи досліджень базуються на використанні системного аналізу, SWOT-аналізу, фінансового моделювання, порівняльного аналізу та емпіричного вивчення ресторанного ринку Одеси. Розроблено комплекс заходів щодо інтеграції інструментів ШІ (машинне навчання для прогнозування попиту, NLP-чатботи для персоналізації сервісу, AI- системи управління запасами) у бізнес-процеси підприємства. Проведено оцінку економічного ефекту впровадження, включаючи розрахунок чистої теперішньої вартості, періоду окупності та ризиків, на основі реальних даних ТОВ «Родина Зарічанських». Результати роботи можуть бути використані при цифровій трансформації малих і середніх підприємств ресторанної сфери в Україні. Можливими напрямками подальших досліджень є масштабування AI- рішень на мережі ресторанів, інтеграція з IoT для смарт-кухонь та аналіз етичних аспектів використання даних клієнтів. Qualification thesis on the topic “Optimization of restaurant business operations through the use of artificial intelligence tools (A Case Study of LLC «Rodyna Zarichanskykh»)” for obtaining the second (master’s) level of higher education in the specialty 125 Cybersecurity, educational program: Cybersecurity and Information Technologies, contains 9 figures, 15 tables and 46 references. The thesis comprises 73 pages of total text and 63 pages of main content. The purpose of the thesis is to provide theoretical justification and develop practical recommendations for optimizing the business processes of restaurant enterprises in Ukraine using artificial intelligence tools based on the case study of LLC “Rodyna Zarichanskykh.” Research methods are based on the use of systems analysis, SWOT analysis, financial modeling, comparative analysis, and empirical study of the restaurant market in Odesa. A set of measures for integrating AI tools (machine learning for demand forecasting, NLP chatbots for personalized service, AI systems for inventory management) into the enterprise’s business processes has been developed. An assessment of the economic impact of implementation was conducted, including calculations of net present value, payback period, and risks, based on real data from LLC “Rodyna Zarichanskykh.” The results of the thesis can be applied in the digital transformation of small and medium-sized enterprises in the restaurant sector in Ukraine. Possible directions for further research include scaling AI solutions to restaurant chains, integrating IoT for smart kitchens, and analyzing the ethical aspects of using customer data.
Тарновська О. О. Оптимізація діяльності підприємств ресторанної сфери за рахунок використання інструментів штучного інтелекту, (на прикладі ТОВ «Родина Зарічанських») : кваліфікаційна (магістерська) робота / . – Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 74 с. – Режим доступу: https://hdl.handle.net/11300/31408
Keywords: ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ; РЕСТОРАННИЙ БІЗНЕС; ОПТИМІЗАЦІЯ; ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ; SWOT-АНАЛІЗ; КІБЕРБЕЗПЕКА; БІЗНЕС- ПРОЦЕСИ.; ARTIFICIAL INTELLIGENCE; RESTAURANT BUSINESS; OPTIMIZATION; ECONOMIC EFFICIENCY; SWOT ANALYSIS; CYBERSECURITY; BUSINESS PROCESSES