Політика енергоефективності та енергозбереження як чинник розвитку громадянського су- спільства - Перегуда, Євген Вікторович; Перегуда, Евгений Викторович; Pereguda, Evhen V. (Одеса, 2017)
Енергоефективність та енергозбереження – сфера політичної взаємодії, пов’язана з інтересами соціальних груп, зокрема в житловому секторі. Громадянське суспільство має відіграти значну роль у політиці енергоефективності, висуванні вимог до влади, розробці проектів рішень. Держава має сприяти розвиткові громадянського суспільства в житловому фонді. Нині рівень громадської консолідації у сфері термомодернізації житла недостатній. Причини цього пов’язані не лише з менталітетом українців, а й з недоліками політики енергоефективності та енергозбереження, яку здійснюють центральні та місцеві органи влади.

Энергоэффективность и энергосбережение – сфера политического взаимодействия, связанная с интересами социальных групп, в том числе в жилищном секторе. Гражданское общество должно играть значительную роль в политике энергоэффективности, выдвижении требований к власти, разработке проектов решений. Государство должно способствовать развитию гражданского общества в жилом фонде. Ныне уровень общественной консолидации в сфере термомодернизации жилья недостаточен. Причины этого связаны не только с менталитетом украинцев, но и с недостатками политики энергоэффективности и энергосбережения, которую осуществляют центральные и местные органы власти.

Energy efficiency and energy saving is the sphere of political interaction associated with the interests of social groups, particularly in the residential sector. Civil society should play a significant role in promoting energy efficiency policy, nomination requirements for power and development of project decisions. The state should promote the development of civil society in the residential sector. Now the level of public consolidation in thermomodernization of residential sector is insufficient. The reasons are related not only to the mentality of Ukrainians, but also to the shortcomings of energy efficiency and energy saving policy implemented by central and local authorities.
Перегуда Є. В. Політика енергоефективності та енергозбереження як чинник розвитку громадянського суспільства / Є. В. Перегуда // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. В. Яковлев (голов. ред.), К. М. Вітман (заст. голов. ред.), Д. Ю. Дворніченко (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2017. – Вип. 4. – С. 33-37.
Keywords: енергоефективність; енергозбереження; громадянське суспільство; житловий сектор; термомодернізація; об’єднання співвласників багатоквартирних будинків; энергоэффективность; энергосбережение; гражданское общество; жилищный сектор; термомодернизация; объединения совладельцев многоквартирных домов; energy efficiency; energy saving; civil society; residential sector; thermomodernization; condominium