Співвідношення понять «комерційна концесія» і «франчайзинг» - Сприндис, Сергій Іванович; Сприндис, С. І.; Сприндис, Сергей Иванович; Spryndys, Serhii I. (Одеса : НУ "ОЮА", 2021)
У даній статті автором розглядається співвідношення понять «комерційна концесія» і «франчайзинг». Легалізоване в Україні поняття комерційної концесії дало поштовх у розвитку даного виду ділових відносин, що стало одним із способів розширення бізнесу для компаній, а для підприємців є найшвидшим способом навчання і отримання можливості стати власником бізнесу. Автором у дослідженні було зроблено висновок, що сформульований у Цивільному кодексі України договір комерційної концесії за предметом договору, сукупності прав і обов'язків сторін практично повністю збігається з легальними визначеннями договору франчайзингу в інших країнах. Досліджуючи історичний розвиток договору франчайзингу та його значення як для світової економіки, так і для економіки України, автором були зроблені деякі висновки, але питання щодо можливості взаємозаміни понять франчайзинг і комерційна концесія певним чином залишається відкритим. Автором зроблено висновок про те, що, попри відсутність загальноприйнятого визначення договору «франчайзингу», в більшості країн існує однакове розуміння суті договору і властивих їм загальних ознак, проаналізованих визначень поняття «франчайзинг», прийнятих на національних рівнях різними країнами. Таким чином, узагальнивши основні ознаки договору «франчайзингу», на думку автора, можна визначити збіги і відмінності у змісті поняття «франчайзингу» зі змістом поняття «комерційна концесія», визначеного в законодавстві України. У дослідженні автором також була розглянута можливість отримання додаткового прибутку шляхом надання права іншим підприємствам на використання своїх товарних знаків під різнобічним контролем і захистом закону, що дозволило без додаткових витрат розширити межі свого бізнесу. У статті співвідношення понять «комерційна концесія» і «франчайзинг» було проаналізоване в законодавстві України, а також законодавствах інших країн. Також автором було розглянуто для повноцінного вивчення сутності інституту комерційної концесії необхідні визначення самого терміна і виявлено зміст відповідного йому поняття, яке дало можливість прийти до висновку, що в більшості основних ознак зміст поняття комерційної концесії, наявного в українському законодавстві, відповідає змісту поняття «франчайзингу», що використовується в міжнародній практиці.

В данной статье автором рассматривается соотношение понятий «коммерческая концессия» и «франчайзинг». Легализованое в Украине понятие коммерческой концессии дало толчок в развитии данного вида деловых отношений, стало одним из способов расширения бизнеса для компаний, а для предпринимателей является самым быстрым способом обучения и получения возможности стать владельцем бизнеса. Автором в исследовании был сделан вывод, что сформулированый в Гражданском кодексе Украины договор коммерческой концессии по предмету договора, совокупности прав и обязанностей сторон практически полностью совпадает с легальными определениями договора франчайзинга в других странах. Исследуя историческое развитие договора франчайзинга и его значение как для мировой экономики, так и для экономики Украины, автором были сделаны выводы, но вопрос о возможности взаимозаменяемости понятий франчайзинг и коммерческая концессия определенным образом остается открытым. Автором сделан вывод о том, что, несмотря на отсутствие общепринятого определения договора «франчайзинга», в большинстве стран существует одинаковое понимание сущности договора и присущих им общих признаков, проанализированных определений понятия «франчайзинг», принятых на национальном уровне различными странами. Таким образом, обобщив основные признаки договора «франчайзинга», по мнению автора, можно определить совпадения и различия в содержании понятия «франчайзинга» с содержанием понятия «коммерческая концессия», определенного в законодательстве Украины. В исследовании автором также была рассмотрена возможность получения дополнительной прибыли путем предоставления права другим предприятиям на использование своих товарных знаков под разносторонним контролем и защитой закона, что позволило без дополнительных затрат расширить границы своего бизнеса. В статье соотношение понятий «коммерческая концессия» и «франчайзинг» было проанализировано в законодательстве Украины, а также законодательствах других стран. Также автором были рассмотрены для полноценного изучения сущности института коммерческой концессии необходимы для определения самого термина и выявлено содержание соответствующего ему понятия, которое позволило прийти к выводу, что в большинстве основных признаков содержание понятия коммерческой концессии, имеющееся в украинском законодательстве, соответствует содержанию понятия «франчайзинга», используемого в международной практике.

In this article the author considers the relationship between the concepts of commercial concession and franchising. Legalized in Ukraine, the concept of commercial concession has certainly given impetus to the development of this type of business relationship, which has become one of the ways to expand business for companies, and for entrepreneurs is the fastest way to learn and get the opportunity to become a business owner. The author concluded that the formulated in the Civil Code of Ukraine commercial concession agreement on the subject of the agreement, the set of rights and obligations of the parties, almost completely coincides with the legal definitions of the franchise agreement in other countries.Examining the historical development of the franchise agreement and its significance for both the world economy and the economy of Ukraine, the author made some conclusions, but the question of the possibility of interchangeability of franchise and commercial concession remains somewhat open. The author concludes that, despite the lack of a generally accepted definition of a franchise agreement, in most countries there is a common understanding of the essence of the agreement and their common features, analyzed definitions of franchising adopted at the national level by different countries. Thus, summarizing the main features of the franchise agreement, according to the author, it is possible to identify similarities and differences in the content of the concept of franchising with the content of the concept of commercial concession defined in the legislation of Ukraine.In researching this topic, the author also considered the possibility of obtaining additional profits by granting the right to other companies to use their trademarks under the various controls and protection of the law, which allowed to expand the boundaries of their business without additional costs. The article on the relationship between the concepts of commercial concession and franchising analyzed the legislation of Ukraine, as well as the legislation of other countries.The author also considered the necessary definitions of the term for a full study of the essence of the institute of commercial concession and revealed the meaning of the corresponding concept, which allowed to conclude that in most basic features the meaning of the concept of commercial concession existing in Ukrainian legislation corresponds to franchising used in international practice.
Сприндис С. І. Співвідношення понять «комерційна концесія» і «франчайзинг» / С. І. Сприндис // Часопис цивілістики : наук.-практ. журн. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.), Є. О. Харитонов (заст. голов. ред.), К. Г. Некіт (відп. секр.) [та ін.]. - Одеса : НУ "ОЮА", 2021. – Вип. 40. – С. 40-45.
Keywords: франчайзинг; комерційна концесія; франшиза; відкуп; угода; франчайзинг; коммерческая концессия; франшиза; откуп; соглашение; franchising; commercial concession; franchise; redemption; agreement; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE