Аспекти ведення інформаційної та гібридної війни в контексті застосування комунікаційних технологій - Смола, Лідія Євстахіївна; Смола, Лидия Евстафиевна; Smola, Lidiia E. (Одеса, 2016)
У статті розглядається поняття «інформаційна війна», «гібридна війна», цілі, способи та методи її ведення. Аналізуються новітні комунікаційні технології як інструменти інформаційної війни: соціальні мережі, блоги та форуми. Описується нове інформаційне явище – меми. Стверджується, що прийоми та методи інформаційного протиборства з воєнної сфери успішно перенесені у політичну площину. Робиться висновок, що інтерактивні формати із соціальни- ми медіа дозволять протидіяти інформаційній агресії. Зазначаються основні аспекти інформаційного домінування: проникнення в інформаційне середовище країни, формування внутрішніх конфліктів, паніки, хаосу в інформаційному просторі, руйнування елементів соціальної системи.

В статье рассматривается термин «информационная война», «гибридная война», цели, способы и методы её ведения. Анализируются новейшие коммуникационные технологии как инструменты информационной войны: социальные сети, блоги и форумы. Описывается новое информационное явление – мемы. Утверждается, что приемы и методы информационного противоборства с военной сферы успешно перенесены в политическую плоскость. Делается вывод, что интерактивные форматы с социальными медиа позволят противодействовать информационной агрессии. Указываются основные аспекты информационного доминирования: проникновение в информационную среду страны, формирование внутренних конфликтов, паники, хаоса в информационном пространстве, разрушение элементов социальной системы.

In this article term «information warfare», «hybrid warfare», its targets, methods and practices are examined. Latest communication technologies as tools of information warfare is analyzed, all kinds of social networks, blogs and forums. Memes – new information phenomenon is described. It is alleged that the techniques and methods of information confrontation with the military sphere is successfully transferred to the political plane. It is concluded that interactive with social media information will resist aggression. Indicate the main aspects of information dominance, penetration into the information environment of the country, formation of internal conflicts, panic, chaos in cyberspace, destruction of elements of the social system and so on.
Смола Л. Є. Аспекти ведення інформаційної та гібридної війни в контексті застосування комунікаційних технологій / Л. Є. Смола // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. В. Яковлев (голов. ред.), К. М. Вітман (заст. голов. ред.), Д. Ю. Дворніченко (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2016. – Вип. 1. – С. 48-53.
Keywords: інформаційна війна; політична комунікація; мас-медіа; інформаційні технології; інформаційне протиборство; медіапростір; информационная война; политическая коммуникация; СМИ; информационные технологии; информационное противоборство; медиапространство; information war; political communication; mass media; information technology; information confrontation; media landscape