Механізми циркуляції політичних еліт у контексті демократичного транзиту та сучасних автократичних викликів - Железков, Андрій Іванович; Железков, А. І. (Одеса : Фенікс, 2026)
В політичній та історичній науках при розгляді формування держави та інститутів влади особливо звертається увага на формування панівної еліти та початку аналізу процесів «еліта – влада – національні інтереси», саме за подібною схемою на думку багатьох дослідників формується докладний матеріал для вивчення політичних явищ. Крізь призму методів управління державою та суспільством розглядають як демократичні, де захищені конституційно права та свободи, а влада є збалансованою, так і недемократичні, які мають ознаки володарювання в буквальному сенсі одних над іншими з формально існуючими правами та функціонуванням інститутів, які здійснюють свої повноваження не в передбачуваному конституцією спектрі відносин та впливу.
Железков, А. І. Механізми циркуляції політичних еліт у контексті демократичного транзиту та сучасних автократичних викликів. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 353-356. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33126
Keywords: політична еліта; циркуляція еліт; меритократія; політична система; демократичний транзит; державне управління; раціональна бюрократія; гібридні режими; інформаційні технології; політична стабільність; political elite; elite circulation; meritocracy; political system; democratic transition; public administration; rational bureaucracy; hybrid regimes; information technology; political stability