Politeness strategies in the interview with Michelle Obama - Jurčenko, Anna; Юрченко, Анна (My University, 2019)
Метою цієї праці є вивчення стратегій позитивної та негативної ввічливості, а також дотримання цих стратегій в інтерв'ю Мішель Обамою. Це порівняння використання стратегій позитивної та негативної ввічливості за допомогою інтерв'юерів та респондентів за допомогою розмовного аналізу, співвіднесення вибору стратегії з бажаним ефектом, якого учасники інтерв'ю планували досягти. Огляд кількох концепцій, таких як соціальне обличчя, загроза соціальному обличчю та види ввічливості, які були представлені. Емпіричні дослідження показали, що стратегії позитивної ввічливості застосовуються частіше ніж стратегії негативної ввічливості як інтерв'юерами, так і опитанними. Можемо констатувати, що метою співбесідників було створення доброзичливої атмосфери, але це робилося для досягнення різних цілей. Інтерв'юери використовували позитивну ввічливість, щоб зробити інтерв'ю більш успішним та жвавим, щоб будь-яка людина відчувала себе комфортно та відкрито, створювали дружню атмосферу. Так чи інакше, вибір Мішель Обами стратегії позитивної ввічливості можливо також пояснити бажанням створити позитивний і дружній імідж, який має вплив на аудиторію, як потенційних виборців. Вважається, що вибір стратегії служить для посилення інтересу і співчуття слухачам, а також з метою об’єднання. Стаття підкреслює соціолінгвістичну силу мови, виділяючи роль, яку вона відіграє у політиці для створення доброзичливого іміджу, який би позитивно вплинув на сприйняття аудиторії, тим самим допомагаючи розкрити «приховану» інформацію, яка впливає на наш розум та думки.

The current paper aims at studying the strategies of positive and negative politeness, as well as at observing the compliance with these strategies in the interview of the radio host Tom Joyner with Michelle Obama. The goal is to compare the employment of positive and negative politeness strategies by the interviewers and the interviewee via conversational analysis, correlating the choice of the strategies with the desired effect that the participants of the interview planned to achieve. Theoretically, the overview of several concepts, such as face, face-threatening acts and the types of politeness is performed. Empirically, the quantitative research shows that positive politeness strategies are used more often than negative politeness strategies, both by the interviewers and interviewee. The goal of the interlocutors is to have a friendly atmosphere, but it was done for different purposes. The interviewers used positive politeness strategies in order to make the interview more successful and lively, as any person would feel comfortable and open if the atmosphere is amicable. However, the choice of positive politeness strategies by Michelle Obama can be explained by her wish to have a positive and friendly image, which can influence the audience, who are also possible voters. Michelle Obama’s choice of strategies is believed to serve for intensifying interest and sympathy of the listeners, as well as for the purposes of unifying her audience. The paper highlights the pragmatic power of language, stressing the role that it plays in politics via creating a friendly image that would have a positive effect on the audience, thus helping to reveal the ‘hidden’ information, which influences our minds and opinions.
Стратегії ввічливості в інтерв'ю з Мішель Обамою
Jurčenko, Anna. Politeness strategies in the interview with Michelle Obama / A. Jurčenko // Одеський лінгвістичний вісник. – 2019. – Вип. 14. – С. 37-44. DOI: 10.32837/olj.v0i14.809
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION; позитивна ввічливість; негативна ввічливість; стратегії; інтерв’ю; політика; розмовний аналіз; positive politeness; negative politeness; strategies; interview; politics; conversational analysis