Митрополит А. Шептицький в українському державотворенні 20–30-х років XX століття - Прокоп, Н. М.; Прокоп, Н. М.; Prokop, N. M. (Одеса : Видавничий дім "Гельветика", 2016)
У статті досліджуються актуальні особливості громадсько-державницької діяльності митрополита А. Шептицького, який розпочав свою діяльність у період, що характеризувався швидким зростанням українських національно-визвольних сил у межах Австро-Угорщини та проведенням державно-правових реформ, які юридично закріпили право українського народу на освіту, публічне вживання української мови, організації місцевого самоврядування.

Митрополит А. Шептицкий в украинском создании государства 20–30-х годов XX века. В статье исследуются актуальные особенности общественно-государственной деятельности митрополита А. Шептицкого, начавшего свою деятельность в период, который характеризовался быстрым ростом украинских национально-освободительных сил в пределах Австро-Венгрии и проведением государственно-правовых реформ, которые юридически укрепили право украинского народа на образование, публичное употребление украинского языка, организации местного самоуправления.

Metropolitan A. Sheptytsky in Ukrainian state formation in 20-30s years of XX century. The article studies actual peculiarities of public and state activity of the Metropolitan A. Sheptytsky, who started his activity in the period that is characterized by a rapid growth of Ukrainian national-liberation forces within Austria-Hungary and state-legal reforms carrying-out that had legally consolidated the right of the Ukrainian people to education, public use of Ukrainian language, organization of local authorities.
Прокоп Н. М. Митрополит А. Шептицький в українському державотворенні 20–30-х років XX століття / Н. М. Прокоп // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) [та ін.] ; відп. за вип. М. В. Афанасьєва. – Одеса : Видавничий дім "Гельветика", 2016. – Вип. 76. – С. 159-163.
Keywords: діяльність митрополита А. Шептицького; греко-католицька церква; громадсько-державницька діяльність; національно-державницька суб'єктність; деятельность митрополита А. Шептицкого; греко-католическая церковь; общественно-государственническая деятельность; национально-государственническая субъективность; activity of Metropolitan A. Sheptytsky; Greek-Catholic church; public-state activity; national-state subjectivity