Встановлення прилеглих зон: історія, перспективи України та деякі аспекти адміністративної юрисдикції - Аверочкіна, Тетяна Володимирівна; Аверочкина, Татьяна Владимировна; Averochkina, Tetyana V. (Миколаїв : Іліон, 2012)
Автор зазначає, що встановлення цієї зони Україною може мати наступні наслідки: 1. Можливість здійснювати в цій зоні митний, фіскальний, імміграційний або санітарний контроль. 2. На відміну від існуючого зараз правового режиму діяльності у виключній (морській) економічній зоні (що розташована, відповідно до діючого законодавства, на відстань 200 морських миль від вихідних ліній, від яких відміряється територіальне море, та простір якої саме перебуває за зовнішньою межею територіального моря України), де Україна має суверенні права щодо розвідки, розробки і збереження природних ресурсів; юрисдикцію, щодо створення і використання штучних островів, установок і споруд, здійснення морських наукових досліджень, захисту та збереження морського середовища, вона (Україна) буде мати ще й юрисдикцію щодо здійснення певних контрольних функцій. Це, безумовно, збільшить можливості держави впливати на судноплавство в цій прибережній зоні та сприятиме впровадженню у життя Морської доктрини України до 2035 року.
Аверочкіна Т. В. Встановлення прилеглих зон: історія, перспективи України та деякі аспекти адміністративної юрисдикції / Т. В. Аверочкіна // Новітні наукові дослідження держави і права - 2012 : зб. наук. праць / за ред. : П. М. Шапірка, О. В. Козаченка ; НУ "ОЮА". Миколаїв : Іліон, 2012. – С. 9-14.
Keywords: прилегла зона; адміністративна юрисдикція прибережної держави у прилеглій зоні; перспективи; Україна; здійснення юрисдикції у морі