Використання блокчейн технологій для захисту даних : кваліфікаційна (бакалаврська) робота - Артішевський, Дмитро Олександрович (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Кваліфікаційна робота на тему “Використання блокчейн-технологій для захисту даних” на здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 125 Кібербезпека, освітньою програмою: Кібербезпека, містить 4 рисунків, 5 таблиці, 34 літературних джерел за переліком посилань. Робота виконана на 50 сторінках загального тексту і 42 сторінках основного тексту. Метою роботи є розробка теоретичних засад і практичних рекомендацій щодо впровадження блокчейн-технологій для забезпечення безпеки даних на підприємствах і державних цифрових платформах. Розроблено модель використання гібридного блокчейну, яка включає розподілений реєстр, систему управління доступом через смарт-контракти та інтеграцію з децентралізованим сховищем даних (IPFS). На основі аналізу платформи “Дія” проведено оцінку уразливостей централізованої архітектури та запропоновано блокчейн-рішення для їх усунення, включаючи псевдоанонімізацію та журнали подій. Експериментальні дослідження підтвердили ефективність моделі, демонструючи зниження ризику витоків даних до 1-2% і скорочення часу обробки запитів на 50-70%. Результати роботи можуть бути використані підприємствами та державними установами для підвищення безпеки даних, автоматизації управління доступом і забезпечення відповідності вимогам GDPR. Можливими напрямками подальших досліджень є вдосконалення масштабованості блокчейн-систем, розробка стандартів їх інтеграції в критичні інфраструктури та оцінка довгострокового економічного ефекту від впровадження. The qualification work on the topic “Use of Blockchain Technologies for Data Protection” for obtaining the first (bachelor’s) level of higher education in the specialty 125 Cybersecurity, educational program: Cybersecurity, contains 4 figures, 5 tables and 45 literary sources listed in the references. The work spans 50 pages of total text and 42 pages of main text. The purpose of the work is to develop theoretical foundations and practical recommendations for implementing blockchain technologies to ensure data security in enterprises and state digital platforms. A model for using a hybrid blockchain has been developed, incorporating a distributed ledger, an access management system via smart contracts, and integration with a decentralized data storage system (IPFS). Based on the analysis of the “Diia” platform, vulnerabilities of its centralized architecture were assessed, and blockchain solutions, including pseudonymization and event logging, were proposed to address them. Experimental studies confirmed the model’s effectiveness, demonstrating a reduction in data breach risks to 1-2% and a 50-70% decrease in request processing time. The results of the work can be utilized by enterprises and state institutions to enhance data security, automate access management, ensure GDPR compliance, and transform digital services toward decentralization and transparency. Possible directions for further research include improving the scalability of blockchain systems, developing standards for their integration into critical infrastructures, and evaluating the long-term economic impact of implementation.
Артішевський Д. О. Використання блокчейн технологій для захисту даних : кваліфікаційна (бакалаврська) робота / Д. О. Артішевський. – Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 50 с.
Keywords: БЛОКЧЕЙН; КІБЕРБЕЗПЕКА; ЗАХИСТ ДАНИХ; ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ; СМАРТ-КОНТРАКТИ; BLOCKCHAIN; CYBERSECURITY; DATA PROTECTION; DECENTRALIZATION; SMART CONTRACTS