Підхід міжнародного кримінального трибуналу для колишньої Югославії до визначення поняття "цивільна особа" - Лисик , В. М.; Lisik, V. M. (Одеса : Фенікс, 2012)
Автор статті вважає, що в контексті серйозних порушень гуманітарного права поняття "цивільна особа" слід трактувати вужче, виключивши із його складу комбатантів, в той час як говорячи про злочини проти людства ця категорія за певних умов і може включати і осіб, що приймають безпосередню участь у збройному конфлікті.
Лисик В. М. Підхід міжнародного кримінального трибуналу для колишньої Югославії до визначення поняття "цивільна особа" / В. М. Лисик // Міжнародні читання з міжнародного права пам’яті професора П.Є. Казанського : матер. третьої міжнар. наук. конф. (м. Одеса, 2–3 листопада 2012 р.) / відп. за випуск М. І. Пашковський ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 668-670.
Keywords: "цивільна особа"; міжнародний кримінальний трибунал; внутрішній конфлікт у Югославії; збройні конфлікти; міжнародне гуманітарне право; захист прав людини; злочини проти цивільних осіб; "гражданское лицо"; "civilian"; международный уголовный трибунал; International Criminal Tribunal; внутренний конфликт в Югославии; internal conflict in Yugoslavia; вооруженные конфликты; armed conflict; международное гуманитарное право; international humanitarian law; защита прав человека; Human Rights; преступления против гражданских лиц; crimes against civilians