Методологічні засади дослідження проблем правової адаптації України до внутрішнього ринку ЄС - Харитонов, Є. О.; Харитонов, Е. О.; Kharitonov, E. O. (Одеса : Юрид. л-ра, 2015)
Стаття присвячена визначенню домінант дослідження проблем правової адаптації України до умов внутрішнього ринку ЄС. З цією метою встановлено правову основу регулювання ринку ЄС, визначено зміст поняття «європейське приватне право», досліджено сутність правової адаптації як форми взаємодії правових систем. У статті також наведено та охарактеризовано чинники, які визна- чають цивілізаційну та психологічну сумісність України та ЄС, досліджено форму- вання української правової традиції в ретроспективному аспекті. Охарактеризова- но адаптаційний потенціал українського законодавства та визначено принципи правової адаптації. У контексті останнього встановлено значення DCFR для визначення методологічних засад розвитку цивільного законодавства України в аспекті вирішення завдання його адаптації до внутрішнього ринку ЄС.
Харитонов Є. О. Методологічні засади дослідження проблем правової адаптації України до внутрішнього ринку ЄС / Є. О. Харитонов // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Т. 17 / голов. ред. М. В. Афанасьєва ; МОН України, НУ «ОЮА». – Одеса : Юрид. л-ра, 2015. – C. 232-270.
Keywords: європейське право; право ЄС; концепт приватного права; правова адаптація; правова традиція; рецепція права; принципи DCFR; цивільне законодавство; европейское право; право ЕС; концепт частного права; правовая адаптация; правовая традиция; рецепция права; принципы DCFR; гражданское законодательство; European law; EU law; the concept of private law; legal adaptation; legal tradition; reception of law; principles of the DCFR; civil legislation