Постулати кримінального законодавства та їх інтерпретація у практичній діяльності - Стрельцов, Євген Львович; Стрельцов, Є. Л.; Streltsov, Yevhen L.; Streltsov, Yevgen (Юридичний вісник України, 2025)
Якісне застосування положень кримінального законодавства є ключовим чинником забезпечення законності, справедливості та ефективного функціонування системи кримінальної юстиції. Саме від належної реалізації норм кримінального права значною мірою залежить охорона прав і свобод особи, а також захист основних суспільних цінностей і благ, ефективне впровадження кримінальноправових заходів. Водночас неточне застосування кримінальноправових норм здатне негативно позначатися на зазначених процесах, що, у свою чергу, обмежує ефективність функціонування системи кримінальної юстиції. Свої міркування з цього приводу висловлює доктор юридичних наук доктор теології, професор, членкореспондент НАПрН України, заслужений діяч науки і техніки України Є.Л. Стрельцов. The qualitative application of the provisions of criminal law is a key factor in ensuring legality, fairness and effective functioning of the criminal justice system. It is precisely on the proper implementation of the norms of criminal law that the protection of individual rights and freedoms, as well as the protection of basic social values ​​and goods, and the effective implementation of criminal law measures depend to a large extent. At the same time, the inaccurate application of criminal law norms can negatively affect the above processes, which, in turn, limits the effectiveness of the functioning of the criminal justice system. His thoughts on this subject are expressed by Doctor of Law, Doctor of Theology, Professor, Corresponding Member of the National Academy of Sciences of Ukraine, Honored Worker of Science and Technology of Ukraine E.L. Streltsov.
Стрельцов Є. Л. Доктрина та практика тлумачення основних якостей кримінально-протиправного посягання: особисті міркування / Є. Л. Стрельцов // Юридичний вісник України. – 2025. – 1-15 листопада № 22 (1555) ; 16-22 листопада № 23 (1556). – С. 19. – Режим доступу: https://hdl.handle.net/11300/31041
Keywords: кримінальне законодавство; постулати; кримінальна норма; диспозиція; санкція; інтерпретація; кваліфікація; склад правопорушення; імперативні норми; охоронна функція; державний примус; тлумачення; стаття КК; кваліфікуючі ознаки; судова практика; criminal legislation; postulates; criminal norm; disposition; sanction; interpretation; qualification; elements of the offense; imperative norms; protective function; state coercion; article of the Criminal Code; qualifying features; judicial practice