Трансдисциплинарный подход в определении общенаучной картины мира: обзор научных мнений - Мамедова, К. Н.; Mammadova, K. N. (My University, 2016)
Целью статьи является исследование проблемы трансдисциплинарного метода. Для постоянно развивающейся общенаучной картины мира очень важным является определение верного подхода. В статье на основе анализа ряда научных мнений делается вывод о том, что наиболее рациональным является трансдисциплинарный метод. Он так же, как и другие научные подходы, предназначен для решения своих специфических задач, но, в отличие от других, позволяет разрабатывать собственные методы исследования объекта, с помощью которых можно интерпретировать знания. Эти знания, в свою очередь, исходят из междисциплинарных и мультидисциплинарных методов, так необходимых в современный период.

Метою статті є дослідження проблеми трансдисциплінарного методу. Для загальнонаукової картини світу, що постійно розвивається, дуже важливим є визначення правильного підходу. У статті на основі аналізу низки наукових думок робиться висновок про те, що найбільш раціональним є трансдисциплінарний метод. Він також, як й інші наукові підходи, призначений для вирішення своїх специфічних завдань, але, на відміну від інших, дає змогу розробляти власні методи дослідження об’єкта, за допомогою яких можна інтерпретувати знання. Ці знання, у свою чергу, виходять із міждисциплінарних і мультидисциплінарних методів, так необхідних у сучасний період.

The aim of this paper is to study the problem of transdisciplinary method. For a constantly evolving scientific picture of the world, it is very important to determine the correct approach, it seems to us that the most rational is trans disciplinary approach. It is well as other research approaches designed to address their specific problems, but unlike others, it allows you to develop your own methods of trans disciplinary research object, by which to interpret the knowledge that, in turn, come from disciplinary, interdisciplinary and multidisciplinary methods, so much needed in the modern period.
Мамедова К. Н. Трансдисциплинарный подход в определении общенаучной картины мира: обзор научных мнений / К. Н. Мамедова // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 11. - С. 73-75.
Keywords: общенаучная картина мира; трансдисциплинарный подход; трансдисциплинарные методы; трансдисциплинарная наука; научное мировоззрение; синтез знаний; фрагментация знаний; интеграция знаний; интеграция фундаментального единства; загальнонаукова картина світу; трансдисциплінарний підхід; трансдисциплінарні методи; трансдисциплінарна наука; науковий світогляд; синтез знань; фрагментація знань; інтеграція знань; інтеграція фундаментальної єдності; general scientific picture of the world; trans disciplinary approach; trans disciplinary methods; trans disciplinary science; scientific outlook; synthesis of knowledge; fragmentation of knowledge; integration of knowledge; integration of the fundamental unity