Психологічні механізми корекції емоційної напруженості особистості при діяльності працівників ДСНС в екстремальних умовах : кваліфікаційна робота - бакалаврський дослідницький проект 053 «Психологія» - Григорьєва, Катерина Олексіївна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Бакалаврський проект присвячений дослідженню психологічних механізмів корекції емоційної напруженості особистості під час діяльності працівників ДСНС в екстремальних умовах. Результати дослідження вказують на значне психологічне навантаження, з яким працівники ДСНС стикаються під час виконання службових обов’язків.Виявлено, що більшість рятувальників у своїй професійній діяльності неодноразово зазнавали або регулярно стикаються з екстремальними ситуаціями, такими як пожежі, стихійні лиха, аварії, техногенні катастрофи та збройні конфлікти, що створює додатковий стресовий вплив на їхню психіку. Багато працівників ДСНС мають високий рівень тривожності, що може негативно впливати на швидкість та ефективність прийняття рішень в екстремальних умовах. Рятувальники відчувають високий рівень стресу, що значно підвищує ризик розвитку професійного вигорання, погіршення психоемоційного стану та зниження продуктивності. Проведений кореляційний аналіз підтвердив існування тісних взаємозв’язків між емоційною напруженістю та такими факторами, як тривожність, фрустрація, агресивність, ригідність і стрес, що ще раз підкреслює необхідність розробки ефективних психологічних методів корекції та підтримки психоемоційної стабільності працівників ДСНС. Обґрунтовано, що одним із ефективних методів зниження емоційного напруження та зміцнення психологічної стійкості є впровадження спеціалізованих тренінгових програм. Зокрема, тренінг із розвитку стресостійкості може допомогти рятувальникам оволодіти навичками емоційної саморегуляції, ефективного подолання стресових станів та підвищення готовності до дій у критичних ситуаціях. Структура тренінгу включає когнітивні, емоційні та поведінкові механізми, що забезпечує комплексний вплив на зниження емоційної напруги та адаптацію до психологічних навантажень. Запропонована тренінгова програма не лише сприятиме профілактиці емоційного вигорання, а й допомагатиме працівникам ДСНС зберігати високу працездатність у напружених умовах. The bachelor's project is devoted to the study of psychological mechanisms for correcting emotional tension of the individual during the activities of SES employees in extreme conditions. The results of the study indicate a significant psychological load that SES employees face while performing their duties. It was found that most rescuers in their professional activities have repeatedly experienced or regularly encounter extreme situations, such as fires, natural disasters, accidents, man-made disasters and armed conflicts, which creates an additional stressful impact on their psyche. Many employees of the State Emergency Service have a high level of anxiety, which can negatively affect the speed and effectiveness of decision-making in extreme conditions. Rescuers experience a high level of stress, which significantly increases the risk of developing professional burnout, worsening of the psycho-emotional state and reducing productivity. The conducted correlation analysis confirmed the existence of close relationships between emotional tension and such factors as anxiety, frustration, aggressiveness, rigidity and stress, which once again emphasizes the need to develop effective psychological methods of correction and support for the psycho-emotional stability of employees of the State Emergency Service. It is substantiated that one of the effective methods of reducing emotional tension and strengthening psychological stability is the implementation of specialized training programs. In particular, training on developing stress resistance can help rescuersmaster the skills of emotional self-regulation, effectively overcoming stressful situations and increasing readiness for action in critical situations. The structure of the training includes cognitive, emotional and behavioral mechanisms, which provides a comprehensive effect on reducing emotional stress and adapting to psychological stress. The proposed training program will not only contribute to the prevention of emotional burnout, but will also help SES employees maintain high performance in stressful conditions.
Григорьєва К. О. Психологічні механізми корекції емоційної напруженості особистості при діяльності працівників ДСНС в екстремальних умовах: кваліфік. робота - бакалавр. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / К. О. Григорьєва. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 78 с.
Keywords: емоційна напруженість; працівники ДСНС; екстремальні умови; психологічна діагностика; особистісні характеристики; механізми корекції; emotional tension; SES employees; extreme conditions; psychological diagnostics; personality characteristics; correction mechanisms