Ідентичність особистості в умовах інформаційного суспільства - Запорожченко, Олексій Володимирович; Запорожченко, О. В.; Zaporozhchenko, Oleksii; Zaporozhchenko, Oleksii V. (Одеса, 2020)
Статтю присвячено проблемі впливу інформаційних технологій на ідентичність особистості. Такі ключові особливості сучасності, як стрімкий розвиток і поширення інформаційних технологій, істотно впливають як на соціокультурний простір загалом, так і на соціальне буття кожної людини. Постійне збільшення обсягів інформації, що «бомбардує» свідомість людини, щораз більша соціальна атомізація і віртуалізація соціальних зв’язків визначають формування нового типу ідентичності, який треба вивчати з погляду різних дисциплін: соціальної філософії, соціології, соціальної психології, педагогіки тощо. У цій статті зроблено спробу соціально-філософського аналізу основних аспектів трансформації ідентичності в умовах інформаційного суспільства. Справді, стрімкі зміни в комплексі інформаційних технік і технологій – це ні з чим не порівнянний виклик, оскільки людині доводиться мати справу з інформацією, яка часто має безсистемний, маніпулятивний характер, спрямована на те, щоб сформувати потреби, переконання, мотиви для досягнення певних економічних і політичних цілей, які лежать за межами справжніх, автентичних потреб особистості. Ситуація ускладнюється також викликами і загрозами зовнішньополітичного характеру. Завдання, які стоять тепер перед гуманітарними науками, полягає в тому, щоб дослідити процеси, що відбуваються в сфері «людина-інформація»; надати державним структурам систему методологічних позицій у сфері інформаційної безпеки людини і світоглядних основ ідентифікації особистості в кризовому соціумі. Отже, соціальна інформаційна екологія сьогодні набуває вирішального значення, а від формування автентичної особистості, здатної відповідати на виклики сучасності, залежить подальший прогрес суспільства. У статті розглядаються базові ідеї основних зарубіжних теоретиків інформаційного суспільства, особливості їх осмислення вітчизняними дослідниками в контексті системи «інформація-культура-суспільство-людина». Окрема увага в статті приділяється саме змінам у структурі, особливостях, чинниках формування ідентичності особистості. У статті автор розглядає як позитивні, так і негативні аспекти проблеми ідентичності особистості в умовах формування інформаційного суспільства, намагається окреслити напрями подальшого вивчення проблеми ідентичності, приділяє водночас особливу увагу трансформаціям у системі цінностей «людини інформаційної».

The article is devoted to the problem of the information technology impact on the personality identity. Such a key feature of our time as the rapid development and spread of information technologies significantly affects both the socio-cultural space as a whole and the social life of each per-son. The constant increase in the amount of information that “bombards” human consciousness, the growing social atomization and virtualization of social ties determine the formation of a new type of identity which should be studied from the point of view of various disciplines – social philosophy, sociology, social psychology, pedagogy, etc. This article is an attempt at a socio-philosophical analysis of the main aspects of the identity transformation in the information society. Indeed, rapid changes in the complex of information engineering and technologies are an incomparable challenge, since a person has to deal with the information that is often unsystematic and manipulative in nature, often aimed at forming needs, beliefs, and motives that serve achieving certain economic and political goals that lie outside the individual’s true and authentic needs. The situation is also complicated by challenges and threats of a foreign policy nature. The challenge now facing the humanities is to investigate the processes occurring in the field of “human–information” interaction; to provide state structures with a system of methodological positions in the field of human information security and the ideological foundations of the personality identification in a crisis society. Thus, social information ecology today is acquiring decisive importance, and the further progress of society depends on the formation of an authentic personality capable of responding to the challenges of our time. The article examines the basic ideas of the main foreign theorists of the information society and examines the features of their interpretation by domestic researchers in the context of the “information–culture–society– man” system. Special attention is paid to the changes in the structure, characteristics, and factors of the personality identity’s formation. In the article, the author examines both positive and negative aspects of the problem of personal identity in the context of the information society’s formation, tries to outline the directions for further study of the problem of identity, while paying special attention to transformations in the value system of the “information man.”
Запорожченко О. В. Ідентичність особистості в умовах інформаційного суспільства / О. В. Запорожченко // Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2020. - Вип. 26. - С. 12-16. DOI https://doi.org/10.32837/apfs.v0i26.900
Keywords: особистість; ідентичність; інформаційне суспільство; глобалізація; трансформація; свідомість; світогляд; personality; identity; information society; globalization; transformation; consciousness; worldview; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences; Research Subject Categories::TECHNOLOGY