Філософія як методологічна основа теології - Христокін, Г. В.; Христокин, Г. В.; Khrystokin, G. V. (My University, 2016)
Між філософією й теологією немає принципової межі. Філософія й теологія постають як форми теоретичного знання, спрямовані на осмислення універсальних і фундаментальних засад світу, людини й пояснення підстав їх існування та пізнання. Теологія – це де-факто релігійно орієнтована філософія. У теології можуть бути використані фактично всі філософські методології. Історично так склалося, що християнська доктрина не прив’язується до одного типу філософій і методологій. Ті чи інші філософії та їх методології можуть виступати тривалими способами організації релігійних ідей (августинізм, томізм, неоплатонізм), але все ж ні одна філософська методологія не може ідеально передати зміст і повноту релігійних ідей. Методології раннього християнства були неметафізичними або з украй спрощеною метафізикою. Класичними метафізичними методологіями патристики були теології Діонісія Ареопагіта, Максима Сповідника, Августина, схоластики – Томи Аквіната, Оккама й ін. Постметафізичними є деякі сучасні теології, створені під впливом феноменології та герменевтики.

Между философией и теологией нет принципиальной границы. Философия и теология возникают как формы теоретического знания, направленные на осмысление универсальных и фундаментальных основ мира, человека и объяснение причин их существования и познания. Теология – это де-факто религиозно ориентированная философия. В теологии могут быть использованы практически все философские методологии. Исторически так сложилось, что христианская доктрина не привязывается к одному типу философий и методологий. Те или иные философии и их методологии могут выступать длительными способами организации религиозных идей (августинизм, томизм, неоплатонизм), но все же ни одна философская методология не может идеально передать содержание и полноту религиозных идей. Методологии раннего христианства были неметафизическими или с крайне упрощенной метафизикой. Классическими метафизическими методологиями патристики были теологии Дионисия Ареопагита, Максима Исповедника, Августина, схоластики – Фомы Аквината, Оккама и т. д. Постметафизическими являются некоторые современные теологии, созданные под влиянием феноменологии и герменевтики.

Between philosophy and theology there is no fundamental limit. Philosophy and theology are seen as forms of theoretical knowledge aimed at understanding the universal and fundamental principles of the world, man and explain the reason for their existence and knowledge. Theology is de facto religiously oriented philosophy. In theology can be used by virtually all philosophical methodology. Historically, the Christian doctrine is not tied to one type of philosophies and methodologies. Those or other philosophy and methodology can serve their long ways of religious ideas (Augustianism, Thomism, Neoplatonism) but still, no philosophical methodology can not perfectly convey the meaning and fullness of religious ideas. Methodology of early Christianity were non-metaphysical, or extremely simplified metaphysics. The classic metaphysical methodologies patristic theology were Dionysius the Areopagite, Maximus the Confessor, Augustine, scholasticism – Thomas Aquinas, Ockham, and others. Post-metaphysical are some modern theology, inspired by phenomenology and hermeneutics.
Христокін Г. В. Філософія як методологічна основа теології / Г. В. Христокін // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 13. - С. 81-85.
Keywords: православна теологія; містика; релігійний досвід; грецька патристика; православная теология; мистика; религиозный опыт; греческая патристика; Orthodox theology; mysticism; religious experience; the Greek patristic