До проблеми визначення поняття інформаційного забезпечення діяльності слідчих органів в Україні - Калатур, Максим Васильович; Калатур, М. В.; Калатур, Максим; Kalatur, Maksym V. (Одеса : Гельветика, 2020)
Актуальність статті полягає в тому, що наукова організація праці й інформаційне забезпечення як одна з її складових частин у слідчих підрозділах правоохоронних органів України є пріоритетним напрямом реформування, адже широке застосування інформаційно-комунікаційних технологій та інструментів наукової організації праці є важливою передумовою підвищення ефективності діяльності слідчих органів. Метою статті є надання визначення поняття інформаційного забезпечення діяльності слідчих органів в Україні. У статті, на основі аналізу наукових поглядів учених та норм чинного законодавства щодо тлумачення понять «інформація» й «інформаційне забезпечення», запропоновано авторське визначення терміна «інформаційне забезпечення діяльності слідчих органів в Україні», яке варто розуміти як складову частину механізму організації слідчої діяльності, що в адміністративно-правовому плані передбачає одержання, збирання, реєстрацію, обробку, передачу, збереження та надання інформації шляхом створення інформаційних ресурсів, баз і систем, автоматизованих робочих місць із використанням новітніх методів і технологій. Наголошено, особливе значення інформаційне забезпечення має під час розслідування кримінальних справ в умовах дефіциту відомостей, коли слідчий відчуває брак даних, необхідних йому як для організації розслідування, так і для виявлення слідів злочину, з’ясування механізму злочинної діяльності, встановлення винних у вчиненні злочину тощо. З’ясовано, що змістом інформаційного забезпечення є створення, функціонування та вдосконалення інформаційних систем, які являють собою апаратно-програмні комплекси засобів, що дозволяють здійснювати збір, обробку, накопичення криміналістично значущих даних, їх видачу на запити споживача. Визначено, що під інформаційним забезпеченням діяльності слідчих органів варто розуміти складову частину механізму організації слідчої діяльності, що в адміністративно-правовому плані передбачає одержання, збирання, реєстрацію, обробку, передачу, збереження та надання інформації шляхом створення інформаційних ресурсів, баз і систем, автоматизованих робочих місць із використанням новітніх методів і технологій.

The relevance of the article is that the scientific organization of labor and information support, as one of its components, in the investigative units of law enforcement agencies of Ukraine is a priority area of reform, because the widespread use of information and communication technologies and tools of scientific organization of labor is an important prerequisite body. The purpose of the article is to provide a definition of the concept of information support for the activities of investigative bodies in Ukraine. The article, based on the analysis of scientific views of scientists and current legislation on the interpretation of the concepts of “information” and “information support”, proposes the author’s definition of “information support of investigative bodies in Ukraine”, which should be understood as part of the mechanism in the administrative and legal plan provides for the receipt, collection, registration, processing, transmission, storage and provision of information by creating information resources, databases and systems, automated workplaces using the latest methods and technologies. It is emphasized that information support is especially important during the investigation of criminal cases in conditions of lack of information, when the investigator lacks the data he needs, both to organize the investigation and to identify traces of the crime, to clarify the mechanism of criminal activity, to establish perpetrators. etc. It was found that the content of information support is the creation, operation and improvement of information systems, which are hardware and software systems that allow the collection, processing, accumulation of forensic data, their issuance at the request of the consumer. It is determined that under the information support of the investigative bodies to understand a component of the mechanism of organization of investigative activities, which in administrative law provides for obtaining, collecting, registering, processing, transmitting, storing and providing information by creating information resources, databases and systems, automated workplaces. using the latest methods and technologies.

Актуальность статьи заключается в том, что научная организация труда и информационное обеспечение как одна из ее составных частей в следственных подразделениях правоохранительных органов Украины является приоритетным направлением реформирования, ведь широкое применение информационно-коммуникационных технологий и инструментов научной организации труда является важной предпосылкой повышения эффективности деятельности следственных органов . Целью статьи является предоставление определение понятия информационного обеспечения деятельности следственных органов в Украине. В статье на основе анализа научных взглядов ученых и норм действующего законодательства относительно толкования понятий «информация» и «информационное обеспечение», предложено авторское определение термина «информационное обеспечение деятельности следственных органов в Украине», которое следует понимать как составную часть механизма организации следственной деятельности, что в административно-правовом плане предусматривает получение, сбор, регистрацию, обработку, передачу, хранение и предоставление информации путем создания информационных ресурсов, баз и систем, автоматизированных рабочих мест с использованием новейших методов и технологий. Отмечено, особое значение информационное обеспечение имеет при расследовании уголовных дел в условиях дефицита информации, когда следователь испытывает недостаток данных, необходимых ему как для организации расследования, так и для выявления следов преступления, выяснения механизма преступной деятельности, установление виновных в совершении преступления и т.п. . Выяснено, что содержанием информационного обеспечения является создание, функционирование и совершенствование информационных систем, представляют собой аппаратно-программные комплексы средств, позволяющих осуществлять сбор, обработку, накопление криминалистически значимых данных, их выдачу на запросы потребителя. Определено, что под информационным обеспечением деятельности следственных органов следует понимать составную часть механизма организации следственной деятельности, в административно-правовом плане предусматривает получение, сбор, регистрацию, обработку, передачу, хранение и предоставление информации путем создания информационных ресурсов, баз и систем, автоматизированных рабочих мест с использованием новейших методов и технологий.
Калатур М. В. До проблеми визначення поняття інформаційного забезпечення діяльності слідчих органів в Україні / М. В. Калатур // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 87 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 59-64.
Keywords: інформація; інформаційне забезпечення; діяльність; слідчі органи в Україні; information; information support; activity; investigative bodies in Ukraine; информация; информационное обеспечение; деятельность; следственные органы в Украине; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE