Особливості діагностики фасилятивності - Казанжи, Марія Йосипівна (My University, 2015)
В статті наведено узагальнення відомостей щодо існуючих методів діагностики різних аспектів фасилятивності та протилежної їй якості - інгібітності. Встановлено, що фасилятивність вивчалась за допомогою ситуативного тесту «співбесіда»; набору задач відкритого типу; розв’язання проблемних ситуацій; самооціночних тест-опитувальників або ж за допомогою експертної оцінки, а також шляхом діагностики вираженості інших особистісних якостей та установок; спостереження певних ознак фасилітації чи інгібіції та ін. Окреслено переваги та недоліки означених методів, описано специфіку ситуацій, що спонукає до застосування певних методів, а також особливості результатів, які можна отримати. Наголошено важливість співвіднесення обраних методів та теоретико-методологічної позиції дослідника задля отримання адекватних результатів, а також вивчення як потенціальних характеристик, так і специфіки актуальної фасилятивної поведінки в різних ситуаціях та мотиваційних чинників її здійснення.
Казанжи М. Й. Особливості діагностики фасилятивності / М. Й. Казанжи // Наука і освіта. – 2015. - № 3. – С. 41-47.
Keywords: методи діагностики фасилятивності; тест-опитувальник; експертна оцінка; спостереження; експеримент