Безпека хмарних обчислень: аналіз ризиків та методів захисту : кваліфікаційна (бакалаврська) робота - Тарасюк, Михайло Юрійович (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Кваліфікаційна робота на тему «Безпека хмарних обчислень: аналіз ризиків та методів захисту» виконана для здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 125 «Кібербезпека» в освітній програмі «Кібербезпека», містить 12 ілюстрацій, 2 таблиці та 22 використані літературні джерела, наведені у переліку посилань. Робота виконана на 66 сторінках загального тексту, з яких 56 сторінки основного тексту. Метою дослідження є всебічний аналіз безпекових аспектів у контексті хмарних обчислень на прикладі сервісу Amazon Web Services (AWS), зокрема платформи Amazon EC2, а також вивчення ключових принципів організації безпеки у хмарних інфраструктурах. У роботі детально розглядаються основні загрози, які притаманні хмарним обчисленням, та методи їх ідентифікації і мінімізації ризиків. Особлива увага приділена аналізу моделей побудови хмарних сервісів і відповідних моделей безпеки, а також специфіці забезпечення захисту даних, що зберігаються і передаються у хмарі. Розглянуто роль механізмів контролю доступу, їх ефективність та вплив на загальний рівень безпеки системи. У роботі описані сучасні методи шифрування інформації в хмарних середовищах, а також додаткові заходи захисту, які враховують життєвий цикл даних – від їх створення до видалення. Праця має прикладну цінність і може бути використана для підвищення рівня безпеки інформаційних систем на підприємствах, що використовують хмарні технології, а також для подальших досліджень у галузі кібербезпеки хмарних сервісів. The qualification work titled “Cloud Computing Security: Risk Analysis and Protection Methods” is prepared to obtain the first (bachelor’s) level of higher education in the specialty 125 “Cybersecurity” under the educational program “Cybersecurity”, includes 12 illustrations, 2 tables and references 22 literary sources listed in the bibliography. The work consists of 66 pages of general text, including 56 pages of the main text. The aim of the study is a comprehensive analysis of security aspects within cloud computing, using the example of the Amazon Web Services (AWS) platform, specifically Amazon EC2, as well as the examination of key principles for organizing security in cloud infrastructures. The work thoroughly examines the main threats inherent to cloud computing and methods for identifying and mitigating associated risks. Particular attention is given to analyzing cloud service models and corresponding security frameworks, as well as the specifics of ensuring data protection stored and transmitted in the cloud. The role and effectiveness of access control mechanisms are reviewed, along with their impact on the overall system security level. The study describes modern methods of data encryption in cloud environments, as well as additional protection measures considering the data lifecycle – from creation to deletion. This work has practical value and can be used to enhance the security level of information systems in enterprises employing cloud technologies, as well as for further research in the field of cloud service cybersecurity.
Тарасюк М. Ю. Безпека хмарних обчислень: аналіз ризиків та методів захисту : кваліфікаційна (бакалаврська) робота / М. Ю. Тарасюк. – Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 66 с.
Keywords: ХМАРА; AMAZON EC2; ХМАРНА БЕЗПЕКА; ХМАРНІ ОБЧИСЛЕННЯ; ПАРАМЕТРИ БЕЗПЕКИ; ЗАХИСТ ДАНИХ; КОНТРОЛЬ ДОСТУПУ; ШИФРУВАННЯ; АНАЛІЗ РИЗИКІВ; CLOUD; CLOUD SECURITY; CLOUD COMPUTING; SECURITY PARAMETERS; DATA PROTECTION; ACCESS CONTROL; ENCRYPTION; RISK ANALYSIS