Генезис повернення обвинувального акту та клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру прокурору - Кедик, Василь Петрович; Кедик, В. П.; Кедик, Василий Петрович; Kedyk, Vasyl P. (Одеса : Фенікс, 2019)
У статті розкрито генезис наукових досліджень щодо повернення обвинувального акту та клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру прокурору. Проаналізовано найбільш відомі праці щодо доказування в кримінальному провадженні та щодо повернення обвинувального акту та клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру прокурору. Виявлено особливості історичного генезису наукових напрацювань з цих питань. Зроблено висновок про те, що генезис наукових досліджень інституту повернення обвинувального акту та клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру прокурору всистемі діючих норм КПК України та загальновизнаних принципів і норм міжнародного права, слід розглядати як один з важливих елементів механізму забезпечення права громадян на справедливий судовий розгляд.

В статье раскрыто генезис научных исследований по возвращению обвинительного акта и ходатайства о применении принудительных мер медицинского или воспитательного характера прокурору. Проанализированы наиболее известные работы по доказыванию в уголовном производстве и по возвращению обвинительного акта и ходатайства о применении принудительных мер медицинского или воспитательного характера прокурору. Выявлены особенности исторического генезиса научных наработок по этим вопросам. Сделан вывод о том, что генезис научных исследований института возвращения обвинительного акта и ходатайства о применении принудительных мер медицинского или воспитательного характера прокурору системе действующих норм УПК Украины и общепризнанных принципов и норм международного права, следует рассматривать как один из важных элементов механизма обеспечения права граждан на справедливое судебное разбирательство.

The article reveals the genesis of scientific research on the return of the in-dictment and the petition for the application of coercive measures of a medical or educational nature to the prosecutor. Analysed the most well-known work onprov-ing in criminal proceedings and on the return of the indictment and thepetition for the application of coercive measures of a medical or educational nature to theprosecutor. The features of the historical genesis of scientific developments onthese issues are revealed.The return of the indictment and the request for the use of compulsory measures of the medical or educational character of the prosecutor during thepreparatory proceedings is an independent institution, which causes regulatory and substan-tive difficulties in practical application. Thus, research into the genesis of return-ing an indictment and requesting the use of compulsory measures by a medical or educational character of a prosecutor will help to understand theinstitution inour country, identify the features and the need for possible optimization inthefuture. It was concluded that the genesis of scientific research of the institute for the return of the indictment and the petition for the application of coercive measures of a medical or educational nature to the prosecutor in the system of the current rules of the Criminal Procedure Code of Ukraine and generally accepted princi-ples and norms of international law should be considered as one of the important elements of fair trial.
Кедик В. П. Генезис повернення обвинувального акту та клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру прокурору / В. П. Кедик // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Фенікс, 2019. – Вип. 64. – С. 281-305.
Keywords: повернення обвинувального акту; повернення клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру; кримінальне провадження; возвращение обвинительного акта; возвращение ходатайства о применении принудительных мер медицинского или воспитательного характера; уголовное производство; the return of the indictment; the return of the petition for the application of coercive measures of a medical or educational nature; criminal proceedings; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE