Теоретико-правова модель оприлюднення нормативно-правових актів - Андрусів, Людмила Михайлівна; Андрусів, Л. М.; Андрусив, Людмила Михайловна; Andrusiv, Liudmyla M. (Одеса : Гельветика, 2019)
Метою статті є формування теоретико-правової моделі оприлюднення нормативно-правових актів для створення техніко-юридичних правил доведення до загального відома нормативно-правових актів. У статті проаналізовано теоретико-правову модель оприлюднення нормативно-правових актів, яка є необхідною для забезпечення належного функціонування у державі принципу правової визначеності. Виокремлено структурні елементи техніки оприлюднення нормативно-правових актів, які є підставою формування згаданої моделі. Описано строки, засоби та мову оприлюднення нормативно-правових актів. Особливу увагу зосереджено на прийомах та правилах відображення оригіналу нормативно-правового акта в копіях. Констатовано, що копія нормативно-правового акта повинна повністю відповідати оригіналу нормативно-правового акту. Доведено, що правила зберігання нормативно-правових актів є важливим компонентом теоретико-правової моделі оприлюднення нормативно-правових актів, адже, за час функціонування органами держави та органами місцевого самоврядування створюється певна сукупність нормативно-правових актів. Прийняті та підписані уповноваженими особами в установленому порядку нормативно-правові акти є оригіналами, які необхідно зберігати кожному із суб’єктів правотворчості. Визначено, що що правило про зберігання нормативно-правових актів повинне бути закріплене на нормативно-правовому рівні і поширювати свою дію на всі види нормативно-правових актів без будь-яких винятків. Кожен суб’єкт правотворчості повинен ухвалити нормативно-правовий акт (це може бути положення), яким регулюватиметься порядок зберігання оригіналів нормативно-правових актів. Зроблено висновок, що теоретико-правова модель оприлюднення нормативно-правових актів є необхідною для забезпечення техніко-юридичних правил створення автентичних копій оригіналу нормативно-правових актів, гарантованого права доступу до тексту нормативно-правового акту, досягнення високого рівня довіри суб’єктів права до оприлюднених текстів нормативно-правових актів, прийнятих нормативно-правових актів та функціонування у державі принципу правової визначеності.

Целью статьи является формирование теоретико-правовой модели обнародования нормативно-правовых актов для технико-юридических правил обнародования нормативно-правовых актов. В статье проанализирована теоретико-правовая модель обнародования нормативно-правовых актов, необходимая для обеспечения надлежащего функционирования в государстве принципа правовой определенности. Выделены структурные элементы техники обнародования нормативно-правовых актов, что являются основой формирования упомянутой модели. Описаны сроки, средства и язык обнародования нормативно-правовых актов. Особое внимание сосредоточено на приемах и правилах отображения оригинала нормативно-правового акта в копиях. Констатировано, что копия нормативно-правового акта должна полностью соответствовать оригиналу нормативно-правового акта. Доказано, что правила хранения нормативно-правовых актов являются важным компонентом теоретико-правовой модели обнародования нормативно-правовых актов, ведь за время функционирования органами государства и органами местного самоуправления создается определенная совокупность нормативно-правовых актов. Принятые и подписанные уполномоченными лицами в установленном порядке нормативно-правовые акты являются оригиналами, которые необходимо хранить каждом из субъектов правотворчества. Определено, что что правило хранения нормативно-правовых актов должно быть закреплено на нормативно-правовом уровне и распространять свое действие на все виды нормативно-правовых актов без каких-либо исключений. Каждый субъект правотворчества должен принять нормативно-правовой акт (это может быть положение), которым будет регулироваться порядок хранения оригиналов нормативно-правовых актов. Сделан вывод, что теоретико-правовая модель обнародования нормативно-правовых актов является необходимым для обеспечения технико-юридических правил создания аутентичных копий оригинала нормативно-правовых актов, гарантированного права доступа к тексту нормативно-правового акта, достижения высокого уровня доверия субъектов права к обнародованным текстам нормативно-правовых актов, принятым нормативно-правовым актам и функционирования в государстве принципа правовой определенности.

By way of article є formulation of a theoretical model of legal regulation of legal acts for the creation of technical and legal rules brought to the title of the legal normative acts. The article analyzes the theoretical and legal model of the promulgation of the normative and legal acts, which is necessary for ensuring the proper functioning of the principle of the legal certainty in the state. The structural elements of the technique of the promulgation of the normative and legal acts, which are the basis for the formation of the mentioned model, are distinguished. The terms, means and language of the promulgation of the normative and legal acts are described. The particular attention is focused on the techniques and rules of displaying the original normative and legal act in copies. It is stated that the copy of the normative legal act must fully correspond to the original normative and legal act. It has been clarified that the rules governing the original legal acts are an important component of the theoretical model of the legal regulatory acts, and moreover, for an hour the functions of the state authorities and the right to regulate them are legal. Accept and sign up with approved persons in the established order of normative legal acts, originals, as well as need to preserve skin and legal issues. It is foreseen that the rule about legal regulation is obligatory but closed on the legal norm and expand your activity to see all legal acts without any vignettes. The Leather sub-legal act is guilty of praising the legal act (which may be better), as a rule, the procedure for legal regulation of legal acts is regulated. The gable has been scrutinized, which is the theoretical and legal model of legal regulation of the legal acts є necessary for securing the technical and legal rules of authenticity of the original legal acts, the guaranteed access to the subdivisions of the law rights to the legal texts of normative legal acts, the adoption of normative legal acts and functions of the state with the principle of legal recognition.
Андрусів Л. М. Теоретико-правова модель оприлюднення нормативно-правових актів / Л. М. Андрусів // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Т. 25 / голов. ред. Ю. В. Цуркан-Сайфуліна ; МОН України, НУ «ОЮА». – Одеса : Гельветика, 2019. – C. 5-11.
Keywords: теоретико-правова модель оприлюднення нормативно-правових актів; суб’єкт права; автентична копія; строки оприлюднення нормативно-правових актів; принцип правової визначеності; теоретико-правовая модель обнародования нормативно-правовых актов; субъект права; аутентичная копия; сроки обнародования нормативно-правовых актов; принцип правовой определенности; theoretical and legal model of the promulgation of the normative and legal acts; subject of law; authentic copy; terms of the promulgation of the normative and legal acts; principle of legal certainty; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE