Становлення поняття відповідальності у філософії та соціології - Вітковська, І. М.; Vitkovska, I. M.; Євдокимова, І. А.; Yevdokymova, I. A. (Одеса, 2020)
Стаття присвячена аналізу етапів становлення поняття відповідальності у філософії та соціології та з’ясуванню особливостей розуміння відповідальності на кожному з них. Зроблено висновок, що відповідальність як суспільне явище має тривалу історію становлення й розвитку. У статті систематизовано основні трактування поняття відповідальності залежно від етапів суспільного розвитку. Зроблено висновок, що в античний період зароджується розуміння відповідальності як внутрішньої якості особистості, що близьке до поняття обов’язку, за невиконання якого на людину чекало покарання (Платон, Аристотель). В період Середньовіччя поняття «відповідальності» починає ототожнюватися з поняттям відповідальності перед Богом. Період Нового часу характеризується переходом від розуміння відповідальності як зовнішнього механізму контролю (Т. Гоббс, Дж. Локк) до її трактування як форми самоконтролю (І. Кант, Г. Гегель). Період із кінця XIX – початку XXI століття є найбільш динамічним щодо вивчення поняття відповідальності та характеризується утвердженням плюралізму поглядів на проблему відповідальності. У статті докладно проаналізовано сучасні концепції відповідальності, зокрема ідеї етичної концепції відповідальності М. Вебера та його сучасних послідовників (Г. Йонас, М. Рідель, Ю. Габермас, К.-О. Апель), які розглядають відповідальність як етичну категорію, у якій перехрещуються мовні та реальні відносини особи, що виражається у співвідповідальності усіх членів комунікативної спільноти. Значну увагу у статті при- ділено аналізу ідей інституціонального підходу до розуміння відповідальності (Т. Парсонс, Е. Дюркгейм, М. Вебер, В. Ядов, Дж. Ролз, П. Рікер), у межах якої ідповідальність має обов’язковий характер щодо діяльності всіх соціальних інститутів. Зроблено огляд ідей марксистського підходу (К. Маркс, Ф. Енгельс), у якому наголошується на тому, що відповідальність має бути колективною. Розглянуто ідеї екзистенціального підходу, згідно з яким відповідальність розглядається як характеристика індивіда.

The article is devoted to the analysis of the stages of formation of the concept of responsibility in philosophy and sociology and to the elucidation of the peculiarities of the understanding of responsibility in each of them. It is concluded that responsibility as a social phenomenon has a long history of formation and development. The article systematizes the main interpretations of the concept of “responsibility” depending on the stages of social development. It is concluded that in the ancient period there was an understanding of responsibility as an inner quality of the individual, which is close to the concept of duty, for non-fulfillment of which a person would be punished (Plato, Aristotle). During the Middle Ages, the concept of «responsibility» began to be identified with the concept of responsibility to God. The New Age period is characterized by the transition from the understanding of responsibility as an external mechanism of control (T. Hobbes, J. Locke) to its interpretation as a form of self-control (I. Kant, G. Hegel). The period from the end of XIX – beginning of XXI century is the most dynamic in the study of the concept of responsibility and is characterized by the assertion of pluralism of views on the problem of responsibility. The article analyzes in detail the modern concepts of responsibility, in particular, the ideas of the ethical concept of responsibility of M. Weber and his modern followers (G. Jonas, M. Riedel, J. Habermas, K.-O. Appeal), who considers responsibility as an ethical category in which intersects linguistic and real relations, expressed in the responsibility of all members of the communicative community. Considerable attention in the article is paid to the analysis of ideas of the institutional approach to understanding of responsibility (T. Parsons, E. Durkheim, M. Weber, V. Yadov, J. Rawls, P. Reeker) within which responsibility has obligatory character concerning activity of all social institutions. An overview of the ideas of the Marxist approach (K. Marx, F. Engels), which emphasizes that responsibility must be collective. The ideas of the existential approach according to which responsibility is considered as the characteristic of the individual are considered.
Вітковська І. М. Становлення поняття відповідальності у філософії та соціології / І. М. Вітковська, І. А. Євдокимова / Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2020. - Вип. 27. - С. 77-81. DOI https://doi.org/10.32837/apfs.v0i27.925
Keywords: відповідальність; відповідальність особистості; етика відповідальності; свобода; справедливість; соціологія; філософія; esponsibility; personal responsibility; ethics of responsibility; freedom; justice; sociology; philosophy; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::Philosophy subjects; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES