Використання автоматичних систем збору інформації для підвищення безпеки комп’ютерних мереж : кваліфікаційна (бакалаврська) робота - Стоянов, Данііл Олегович (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Кваліфікаційна робота на тему «Використання автоматичних систем збору інформації для підвищення безпеки комп’ютерної мережі» на здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 125 Кібербезпека, освітньою програмою: Кібербезпека, містить 58 сторінок, 9 рисунків та 20 джерел у переліку посилань. Об’єктом дослідження є процес забезпечення безпеки комп’ютерної мережі. Предметом дослідження є програмні засоби для автоматизованого збору та аналізу інформації з метою виявлення потенційних загроз у мережі. Метою дослідження є підвищення ефективності виявлення кіберзагроз та аномалій у комп’ютерних мережах шляхом розробки програмного забезпечення, яке автоматизує процес збору та аналізу технічних даних з вузлів мережі та мережевого трафіку. Розроблене рішення може бути використане адміністраторами інформаційної безпеки, фахівцями з кіберзахисту, а також викладачами у сфері ІТ-освіти. Подальші напрями досліджень включають інтеграцію з системами SIEM, автоматизацію реагування на інциденти та реалізацію візуалізації зібраних даних у реальному часі. The bachelor's thesis titled "Using Automated Information Collection Systems to Enhance Computer Network Security", submitted for obtaining the first (bachelor's) level of higher education in the specialty 125 Cybersecurity, educational program: Cybersecurity, consists of 58 pages, 9 figures, and 20 sources included in the reference list. The object of the study is the process of ensuring computer network security. The subject of the study is software tools for automated data collection and analysis to detect potential network threats. The purpose of this research is to increase the effectiveness of detecting cyber threats and anomalies in computer networks by developing software that automates the collection and analysis of technical data from network hosts and traffic. The developed solution can be applied by information security administrators, cybersecurity specialists, and educators involved in IT training. Future research directions include integration with SIEM systems, automation of incident response, and real-time visualization of collected data.
Стоянов Д. О. Використання автоматичних систем збору інформації для підвищення безпеки комп’ютерних мереж : кваліфікаційна (бакалаврська) робота / Д. О. Стоянов. – Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 58 с.
Keywords: АВТОМАТИЗОВАНИЙ ЗБІР ІНФОРМАЦІЇ; ARP-ТАБЛИЦЯ; МОНІТОРИНГ МЕРЕЖІ; КІБЕРБЕЗПЕКА; PYTHON; ВИЯВЛЕННЯ ВТОРГНЕНЬ; IP-АНАЛІЗ; ПРОЦЕСИ; ВІДКРИТІ ПОРТИ; GEOIP; WHOIS; AUTOMATED INFORMATION COLLECTION; ARP TABLE; NETWORK MONITORING; CYBERSECURITY; INTRUSION DETECTION; IP ANALYSIS; PROCESSES; OPEN PORTS