Проблемні аспекти діяльності Організації Об'єднаних Націй щодо врегулювання збройних конфліктів - Бачинський , М. В.; Бачинский, М. В.; Bachinskiy, M. V. (Одеса : Фенікс, 2012)
На думку автора статті, бажано б створити міжнародний судовий або дорадчий орган при ООН, який би розглядав справи про відповідальність держав у військових конфліктах. Необхідно запровадити презумпцію обов’язкової відповідальності для всіх суб’єктів міжнародного права, які тим чи іншим чином опинились в осередку збройного конфлікту, крім миротворчих сил ООН. Також зловживання правом «вето» з боку постійних членів Ради Безпеки неодноразово призводило до неможливості вирішувати гострі міжнародні кризи та конфлікти. Отже, дана система заходів, на його думку, допоможе ефективніше врегульовувати наведені проблемні аспекти щодо збройних конфліктів. Однак, перед тим, як ухвалювати міжнародні договори з данного питання, треба насамперед реформувати ООН, яка знаходиться, на мою думку, як і міжнародне право, в кризовому стані.
Бачинський М. В. Проблемні аспекти діяльності Організації Об'єднаних Націй щодо врегулювання збройних конфліктів / М. В. Бачинський // Міжнародні читання з міжнародного права пам’яті професора П.Є. Казанського : матер. третьої міжнар. наук. конф. (м. Одеса, 2–3 листопада 2012 р.) / відп. за випуск М. І. Пашковський ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 357-360.
Keywords: врегулювання збройних конфліктів; урегулирование вооруженных конфликтов; settlement of armed conflicts; Організація Об'єднаних Націй; Организация Объединенных Наций; United Nations; миротворчі операції з врегулювання збройних конфліктів (як міжнародних так і внутрішніх) під егідою ООН; миротворческие операции по урегулированию вооруженных конфликтов (как международных так и внутренних) под эгидой ООН; peacekeeping operations on the settlement of armed conflicts (both international and domestic), under the auspices of the UN; взаємодія ООН з впливовими регіональними військовими та політичними структурами для безпосереднього проведення операцій; взаимодействие ООН с влиятельными региональными военными и политическими структурами для непосредственного проведения операций; UN interaction with influential regional military and political structures to direct operations; забезпечення рівного відношення до сторін конфлікту; обеспечение равного отношения к сторонам конфликта; ensure equal treatment of the parties to the conflict; створення гуманітар них зон з метою захисту мирного населення; создание гуманитарных зон с целью защиты мирного населения; creating humanitarian zones to protect the civilian population