Основы психологии и педагогики для будущих врачей - Лефтеров, Василь Олександрович; Лефтеров, В. О.; Лефтеров, Василий Александрович; Lefterov, Vasyl O.; Кокоріна, Юлія Євгеніївна; Кокоріна, Ю. Є.; Кокорина, Юлия Евгеньевна; Kokorina, Yuliia Ye.; Зіневич, Анастасія Сергіївна; Зіневич, А. С.; Зиневич, Анастасия Сергеевна; Zinevych, Anastasiia S. (Одесса : Одесский национальный медицинский университет, 2014)
В учебно-методическом пособии рассматриваются общие методологические вопросы психологии, познавательные и эмоционально-волевые процессы, психические состояния, индивидуальные свойства личности. Дается обзор основных психологических направлений, а также представление об общении и коммуникативной деятельности врача, закономерностях группового взаимодействия. Педагогические разделы пособия способствуют профессионально-этическому воспитанию и самовоспитанию будущих врачей. В целом пособие ориентировано на психологическую подготовку будущих врачей, на обеспечение эффективности их профессиональной деятельности, коммуникации и саморегуляции. Обобщенные знания по психологии и педагогике помогут читателям правильно воспринимать индивидуально– и социально-психологические особенности окружающих, адекватно оценивать проявления их психики, свои действия и поступки.

У навчально-методичному посібнику розглядаються загальні методологічні питання психології, пізнавальні та емоційно-вольові процеси, психічні стани, індивідуальні властивості особистості. Дається огляд основних психологічних напрямків, а також уявлення про спілкування та комунікативну діяльності лікаря, закономірності групової взаємодії. Педагогічні розділи посібника сприяють професійно-етичному вихованню та самовихованню майбутніх лікарів. В цілому посібник орієнтований на психологічну підготовку майбутніх лікарів, на забезпечення ефективності їх професійної діяльності, комунікації та саморегуляції. Узагальнені знання з психології та педагогіки допоможуть читачам правильно сприймати індивідуальні і соціально-психологічні особливості навколишніх, адекватно оцінювати прояви їхньої психіки, свої дії та вчинки.

Тhe educational and methodological manual considers general methodological issues of psychology, cognitive and emotional-volitional processes, mental states, and individual personality traits. An overview of the main psychological directions is given, as well as an idea of ​​the communication and communicative activity of a doctor, the patterns of group interaction. The pedagogical sections of the manual contribute to the professional and ethical education and self-education of future doctors. In general, the manual is focused on the psychological training of future doctors, on ensuring the effectiveness of their professional activities, communication and self-regulation. Generalized knowledge of psychology and pedagogy will help readers to perceive correctly the individual and socio-psychological characteristics of others, to adequately assess the manifestations of their psyche, their actions and deeds.
Лефтеров В. А. Основы психологии и педагогики для будущих врачей: учебно-методическое пособие / В. А. Лефтеров, Ю. Е. Кокорина, А. С. Зиневич; под общ. ред. проф. В.А. Лефтерова. – Одесса : Одесский национальный медицинский университет, 2014. – 176 с.
Keywords: Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Pedgogical work