Когнітивна модель як оптимальна модель репрезентації артикля в цільовому тексті - Загородня, Л. З.; Загородня, Людмила Зеонідівна; Zahorodnya, L. Z. (Одеса, 2016)
У статті автор, обґрунтовуючи неспроможність теорії дейксису та комунікативної теорії пояснити перекладацькі трансформації, зумовлені відтворенням артиклевих функцій в англо-українському й англо-російському перекладах, аргументує доцільність вибору когнітивної моделі перекладу як оптимальної моделі репрезентації артиклевих значень у цільовому тексті.

The author of the article proves that theory of deixis and communicative theory fail to explain translation transformations caused by rendering English articles into Ukrainian and Russian and reasons that the cognitive translation model is the optimum one for rendering articles into target languages.
Загородня, Л. З. Когнітивна модель як оптимальна модель репрезентації артикля в цільовому тексті / Л. З. Загородня // Одеський лінгвістичний вісник. - 2016. - Вип. 7. - С. 262-266.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION; неозначений артикль; теорія дейксису; комунікативна теорія; когнітивна модель перекладу; indefinite article; theory of deixis; communicative theory; cognitive translation model