Реінтеграція: до проблеми визначення, суті та позиціювання у політиці України - Явір, Віра Анатоліївна; Явір, В. А.; Yavir, Vira A. (Одеса, 2017)
Досліджено зміст і суть явища реінтеграції, наукові підходи до визначення реінтеграції в українській та закордонній науці. На їх основі напрацьовано оптимальне визначення реінтеграції для України. Проаналізовано головні причини гальмування реінтеграції окупованих територій – АРК, самопроголошених ДНР та ЛНР. Вказано на необхідність напрацювання законодавчої бази політики реінтеграції, позиціювання її консолідаційною ідеєю у межах державної етнонаціональної політики України. Аналізуються перші кроки формування законодавчої бази реінтеграції, зокрема проект Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями у Донецькій та Луганській областях» No 7163 від 04.10.2017 р. Вказано на необхідність запровадження політико-правових механізмів реінтеграції як невіддільної складової державної етнонаціональної політики України.

The content and essence of the phenomenon of reintegration, scientific approaches to the definition of reintegration into Ukrainian and foreign sciences are studied. On this basis the optimal definition of reintegration for Ukraine has been proposed. The main causes of reintegration delay of the occupied territories – ARC, the self-proclaimed DND and LNR are analyzed. The necessity of creating the legal framework of reintegration policy, positioning it as the idea of consolidation within state ethnonational policy of Ukraine is pointed. The first steps of the formation of the legislative basis for reintegration are analyzed – the draft Law of Ukraine “On the peculiarities of the state policy on ensuring the state sovereignty of Ukraine over temporarily occupied territories in Donetsk and Lugansk regions” No. 7163 dated 04.10.2017. The necessity to implement the political and legal mechanisms of reintegration as an integral part of the state ethnonational policy of Ukraine is pointed out.
Явір В. А. Реінтеграція: до проблеми визначення, суті та позиціювання у політиці України / В. А. Явір // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. Маршалек-Кава (голов. ред.), Д. В. Яковлев (відп. ред.) ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2017. – Вип. 6. – С. 64-67.
Keywords: реінтеграція; етнонаціональна політика; консолідація; громадянське суспільство; reintegration; ethnonational politics; consolidation; civil society; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science