Історичні передумови розбою як суспільно-небезпечного явища - Казміренко, В. О.; Казмиренко, В. А.; Kazmirenko, V. A. (Одеса : Юрид. л-ра, 2015)
У статті подано історичний аналіз, а також трактування розбою, що належить до «традиційних» злочинів у структурі загальнокримінальної злочинності як суспільно небезпечного явища впродовж віків. Зазначено, що поняття розбою залишалося незмінним: це насильство, небезпечне для життя та здоров’я потерпілого, що застосовувалося з метою заволодіння його майном. Встановлено, що міра покарання, яка застосовувалася до розбійників, завжди була однією з найвищих.

Исторические предпосылки разбоя как общественно-опасного явления. В статье приводится исторический анализ, а также трактовка разбоя, который принадлежит к «традиционным» преступлениям в структуре общеуголовной преступности как общественно опасного явления на протяжении веков. Указано, что понятие разбоя оставалось неизменным: это насилие, опасное для жизни и здоровья потерпевшего, которое применялось с целью завладения его имуществом. Установлено, что мера наказания, которая рименялась к разбойникам, всегда была одной из самых высоких.

The historical background of robbery as a socially dangerous phenomenon. The article provides a historical analysis and interpretation of the robbery, which belongs to the “traditional” crimes in the structure of common crime as a socially dangerous phenomenon for centuries. Pointed out that the concept of robbery remained constant: the violence, danger to life and health of the victim, which was used for the purpose of taking possession of his property. It was found that the penalty that applies to robbers always been one of the highest.
Казміренко В. О. Історичні передумови розбою як суспільно-небезпечного явища / В. О. Казміренко // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) [та ін.] ; відп. за вип. М. В. Афанасьєва. – Одеса : Юрид. л-ра, 2015. – Вип. 75. – C. 157-162.
Keywords: злочини; розбій; насильство; покарання; майно; преступления; разбой; насилие; наказание; имущество; crime; robbery; violence; punishment; property