Універсальні смисли мови та ноосфера - Манакін, В. М.; Манакін, Володимир Миколайович; Manakin, V. M. (Одеса, 2016)
Стаття розглядає питання про співвідношення мови (мов) і ноосфери як планетарного рівня людського розуму. Висувається гіпотеза про існування спільних базових смислів мови (мов) і ноосфери, що є універсальними та, у принципі, обмеженими для інтелектуального банку людства, але такими, що здатні відтворювати безкінечну кількість нових смислів за законами комбінаторики.

The article deals with the issue about interconnection between language(s) and noosphere in terms of a global level of human intelligence. The author advances a hypothesis that language(s) and noosphere have the same basic for them senses, which are universal and limited in the planetary bank of intelligence. Nevertheless, all these elements of senses possess to create unlimited number of new senses accordingly with the rule of combinatory.
Манакін В. М. Універсальні смисли мови та ноосфера / В. М. Манакін // Одеський лінгвістичний вісник. . – 2016. – Вип. 7. – С. 231-235.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION; мова; мови світу; ноосфера; семантичний континуум; універсальні смисли; language; languages of world; noosphere; semantic continuum; universal senses