Теоретичні моделі місцевого самоврядування: порівняльно-правовий аналіз - Польщиков, І.; Polshchykov, I. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті розглядаються сутність та юридичний зміст сучасних моделей місцевого самоврядування через здійснення порівняльно-правового аналізу англосаксонської, континентальної (романо-германської), іберійської та «радянської» моделей. Зазначається, що висхідні тенденції глобалізації актуалізують питання розвитку основоположних суспільних цінностей, управлінського забезпечення розбудови громадянського суспільства, пошуку балансу між свободою та публічною владою, потребу в гармонічному поєднанні яких значною мірою може задовольнити місцеве самоврядування. Становлення та розвиток місцевого самоврядування як основоположного інституту громадянського суспільства вимагає з’ясування сутності теоретичних моделей місцевого самоврядування, які вказують на зміст і головні напрямки діяльності органів і посадових осіб територіальних громад. Наголошується, що за таких умов виникає необхідність суттєвого вдосконалення моделей організації місцевого самоврядування з метою задоволення наростальних потреб людини, територіальних громад і суспільства в цілому щодо організації місцевого управління, злагодженого функціонування всіх інститутів громадянського суспільства, що є головною передумовою демократичних трансформацій, створення ефективної системи забезпечення реалізації муніципальних прав і свобод людини й громадянина. Визначено, що теоретичні моделі місцевого самоврядування в різних правових системах світу безпосередньо сформувалися під впливом основних теоретико-методологічних концепцій, таких, як громадська, державницька, муніципального дуалізму тощо, наслідком чого стало створення декількох основних парадигм організації та діяльності самоврядних інститутів залежно від сутності місцевого самоврядування, компетенції органів місцевого самоврядування та типу їхніх взаємовідносин із державними органами публічної влади, втіленої в нормах чинного законодавства, включаючи конституційний рівень регулювання суспільних відносин. У результаті проведеного дослідження зроблено висновок, що в сучасному світі теоретичні моделі місцевого самоврядування (англосаксонська, континентальна, іберійська, «радянська») класифікуються та відрізняються в залежності від: сутності місцевого самоврядування; юридичного суб’єктно-об’єктного змісту компетенції органів місцевого самоврядування; типу взаємовідносин органів місцевого самоврядування з державними органами публічної влади, втіленого в нормах чинного законодавства, включаючи конституційний рівень регулювання суспільних відносин.

The article considers the essence and legal content of modern models of local self-government through the implementation of comparative legal analysis of the Anglo-Saxon, continental (Romano-Germanic), Iberian and “Soviet” models. It is noted that the growing trends of globalization raise the issue of development of fundamental social values, management of civil society, finding a balance between freedom and public power, the need for a harmonious combination of which can largely satisfy local government. The formation and development of local self-government as a fundamental institution of civil society requires clarification of the essence of theoretical models of local self-government, which indicate the content and main activities of bodies and officials of territorial communities. It is emphasized that under such conditions there is a need to significantly improve the models of local self-government in order to meet the growing needs of man, local communities and society as a whole for the organization of local government, coordinated functioning of all civil society institutions, which is the main prerequisite realization of municipal rights and freedoms of man and citizen. It is determined that theoretical models of local self-government in different legal systems of the world were directly formed under the influence of basic theoretical and methodological concepts, such as civic, state, municipal dualism, etc., resulting in several basic paradigms of organization and activity of self-government institutions, the competences of local governments and the type of their relationship with public authorities, embodied in current legislation, including the constitutional level of regulation of public relations. As a result of the research it was concluded that in the modern world the theoretical models of local self-government (Anglo-Saxon, continental, Iberian, “Soviet”) are classified and differ depending on: the essence of local self-government; legal subject-object content of the competence of local self-government bodies; the type of relationship between local governments and public authorities, embodied in current legislation, including the constitutional level of regulation of public relations.
Польщиков І. Теоретичні моделі місцевого самоврядування: порівняльно-правовий аналіз / І. Польщиков // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 4. - С. 195-200.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; municipal law; local self-government; municipal power; municipal human rights; decentralization; муніципальне право; місцеве самоврядування; муніципальна влада; муніципальні права людини; децентралізація