Нотаріальний захист спадкових прав громадян: тенденції та закономірності розвитку - Куриленко, С.; Kurylenko, S. (Одеса : Гельветика, 2020)
Дана стаття присвячена комплексному дослідженню захисту спадкових прав громадян нотаріусом. У статті досліджено національне законодавство України стосовно інституту нотаріального захисту спадкового майна як способу захисту матеріальних прав та інтересів спадкоємців, а також третіх осіб. Розглянуто особливості здійснення нотаріального провадження щодо захисту спадщини від зазіхань третіх осіб. Автором здійснено розгляд випадків здійснення нотаріусом своїх повноважень. Визначено особливості здійснення опису спадкового майна, яке потребує охорони, а також майна, якому необхідне управління для його збереження. Проведено аналіз законодавчого закріплення порядку й особливостей учинення окремих нотаріальних дій у процесі охорони спадкового майна. Особливості здійснення опису спадкового майна та визначення його вартості нотаріусом. Надано характеристику договору управління майном, його специфічних рис та правового режиму. Окреслено окремі недоліки істотних умов договору управління спадковим майном, а також особливості процедури укладання даного договору нотаріусом з іншою стороною. Визначено правовий статус особи управителя та вимоги до нього, обсяг відповідальності. Особливу увагу звернено на здійснення охорони такого майна на тимчасово окупованій території України. Зазначено неоднозначне закріплення нормативного регулювання даного інституту в нормативно-правових актах різної юридичної сили. Визначені основні напрями щодо вдосконалення інституту нотаріального захисти спадщини. Також було проведено порівняння нотаріального захисту спадкових прав в інших країнах. Досліджено особливості нотаріального захисту згідно із законодавством Федеративної Республіки Німеччина та Російської Федерації. Виокремлено основні проблеми застосування нотаріусом своїх повноважень щодо охорони спадкового майна на практиці, запропоновані шляхи їх вирішення.

This article is devoted to a comprehensive study of the protection of hereditary rights of citizens by a notary. The article examines the national legislation of Ukraine regarding the institution of notarial protection of hereditary property, as a way to protect the material rights and interests of heirs and third parties. Peculiarities of notarial proceedings concerning protection of inheritance from encroachments of third parties are considered. The author has considered cases of notary exercising his powers. The peculiarities of the description of the hereditary property that needs protection, as well as the property that needs management for its preservation are determined. The analysis of legislative fixing of the order and features of commission of separate notarial actions in the course of protection of hereditary property is carried out. Features of the description of hereditary property and determination of its value by a notary. The characteristics of the property management agreement, its specific features and legal regime are given. Some shortcomings, essential conditions of the contract of management of hereditary property, and also features of procedure of the conclusion of this contract by the notary with other party are outlined. The legal status of the manager’s person and requirements to him, the scope of responsibility are determined. Particular attention is paid to the protection of such property in the temporarily occupied territory of Ukraine. It is ambiguous that the normative regulation of this institution is enshrined in normative legal acts of different legal force. The basic directions concerning improvement of institute of notarial protection of heritage are defined. A comparison of notarial protection of inheritance rights in other countries was also made. Peculiarities of notarial protection according to the legislation of Germany and the Russian Federation are investigated. The main problems of the notary’s use of his powers to protect hereditary property in practice are highlighted and ways to solve them are suggested.
Куриленко С. Нотаріальний захист спадкових прав громадян: тенденції та закономірності розвитку / С. Куриленко // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 5. - С. 171-177.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; notarial protection; protection of hereditary property; description of inheritance; contract of management of hereditary property; notarial proceedings; нотаріальний захист; охорона спадкового майна; опис спадщини; договір управління спадкових майном; нотаріальне провадження