Тенденції та критерії впровадження виборчих технологій в Україні - Онищенко, О. О.; Onyschenko, O. O. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020)
У статті розглянуто сутність тенденцій становлення виборчих технологій на теренах України, виділені основні етапи розвитку виборчих технологій, проаналізовано застосування виборчих технологій під час електоральних кампаній в Україні. Охарактеризовано основні різновиди та моделі виборчих технологій, обґрунтовано застосування іміджевих політичних технологій. Іміджеві технології є надскладним феноменом, який створюється на основі поєднання діяльнісних, психологічних, інформаційних та емоційно-комунікативних чинників. Це поєднання раціональних та ірраціональних чинників впливу на масову свідомість, які передбачають поєднання політичних, психологічних і соціологічних наукових досліджень. Політичний імідж – це сукупність уявлень, сприйняття і переконань, які має індивід або група індивідів про різні політичні явища або товари. Поняття іміджу здебільшого відноситься до конкретної людини, але може розповсюджуватися на групу осіб, організацію, товар. За допомогою іміджу створюється яскравий образ у масовій свідомості, який запам’ятовується та схиляє симпатії електорату до політика чи партії. У політиці вдало сформований імідж кандидата – це запорука перемоги на виборах, бо в умовах нинішньої політичної культури увага потенційного виборця концентрується саме на особистості, яка представляє певну політичну силу, тому вдало підібраний образ кандидату гарантує високі рейтинги. У статті окреслено шкалу питань актуальності виборчих технологій під час електоральних кампаній, показані якісні зміни виборчих технологій, застосування інновацій у період електоральної боротьби за часів незалежності держави. Висвітлено питання використання «чорних» і «білих» PR-технологій, окреслено морально-етичний вибір політиків для досягнення власної мети. Досліджено вплив громадянського суспільства та рівень політичної культури на розвиток виборчих технологій. Проаналізована «помаранчева революція» в Україні, яка стала переломним моментом у веденні політичної боротьби між конкуруючими партіями.

В статье рассмотрена сущность тенденций становления избирательных технологий на территории Украины, выделены основные этапы развития избирательных технологий, проанализировано применение избирательных технологий во время электоральных кампаний в Украине. Охарактеризованы основные разновидности и модели избирательных технологий, обосновано применение имиджевых политических технологий. Имиджевые технологии являются сверхсложным феноменом, который создается на основе сочетания деятельностных, психологических, информационных и эмоционально-коммуникативных факторов. Это сочетание рациональных и иррациональных факторов воздействия на массовое сознание, предусматривающих сочетание политических, психологических и социологических исследований. Политический имидж - это совокупность представлений, восприятия и убеждений индивида или группы индивидов о разных политических явлениях или товарах. Понятие имиджа основном относится к конкретному человеку, но может распространяться на группу лиц, организацию, товар. С помощью имиджа создается яркий образ в массовом сознании, который запоминается и склоняет симпатии электората к политику или партии. В политике удачно сложившийся имидж кандидата - это залог победы на выборах, потому что в условиях нынешней политической культуры внимание потенциального избирателя концентрируется именно на личности, которая представляет определенную политическую силу, поэтому удачно подобранный образ кандидату гарантирует высокие рейтинги. В статье обозначена шкала вопросов актуальности избирательных технологий во время электоральных кампаний, показаны качественные изменения избирательных технологий, применение инноваций в период электоральной борьбы за время независимости государства. Освещены вопросы использования «черных» и «белых» PR-технологий, определен морально-этический выбор политиков для достижения собственных целей. Исследовано влияние гражданского общества и уровня политической культуры на развитие избирательных технологий. Проанализирована «оранжевая революция» в Украине, которая стала переломным моментом в ведении политической борьбы между конкурирующими партиями.

The article considers the essence of tendencies of formation of election technologies on the territory of Ukraine, highlights the main stages of development of election technologies and analyzes the application of election technologies during election campaigns in Ukraine. The main varieties and models of electoral technologies are characterized, the application of image political technologies is substantiated. Image technologies are an extremely complex phenomenon, which is created on the basis of a combination of activity, psychological, informational and emotional – communicative factors. It is a combination of rational and irrational factors influencing the mass consciousness, which involve a combination of political, psychological and sociological research. Political image is a set of ideas, perceptions and beliefs that an individual or group of individuals has about various political phenomena or goods. As a rule, the concept of image refers to a specific person, but can apply to a group of people, organization, product. With the help of the image, a bright image is created in the mass consciousness, which is remembered and arouses the sympathy of the electorate for the politician or the party. In politics, a well-formed image of a candidate is a guarantee of victory in elections, because in the current political culture, the attention of a potential voter is focused on a person who represents a certain political force, so a well-chosen image of the candidate guarantees high ratings. The scale of issues of relevance of election technologies during election campaigns is outlined. The article shows the qualitative changes in electoral technologies and the application of innovations during the electoral struggle during the independence of the state. The issue of using “black” and “white” PR technologies is covered, the moral and ethical choice of politicians to achieve their own goal is outlined. The influence of civil society and the level of political culture on the development of electoral technologies is studied. The “Orange Revolution” in Ukraine, which became a turning point in the political struggle between rival parties is analyzed.
Онищенко О. О. Тенденції та критерії впровадження виборчих технологій в Україні / О. О. Онищенко // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020. – Вип. 66. – С. 17-22.
Keywords: технології; виборчі технології; політичні технології; електорат; технологии; избирательные технологии; политические технологии; электорат; технології; виборчі технології; політичні технології; електорат; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science