Розробка стартап-проєкту в сфері послуг доставки їжі : бакалаврська робота - Кухаренко, Валерія Сергіївна (Одеса : НУ «ОЮА», 2026)
Кваліфікаційна робота на тему «Розробка стартап-проєкту в сфері послуг доставки їжі» на здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 073 Менеджмент, галузь знань 07 «Управління та адміністрування», містить 7 рисунків, 17 таблиць, 51 літературне джерело за переліком посилань. Робота виконана на 65 сторінках загального тексту і 54 сторінках основного тексту. Метою роботи є розробка інноваційного стартап-проєкту в сфері послуг доставки їжі, адаптованого до сучасних економічних умов України, з обґрунтуванням його бізнес-моделі, операційного плану та економічної ефективності. У роботі досліджено теоретичні основи розробки стартап-проєктів, їх сутність, класифікацію та особливості в сучасних умовах; проаналізовано сучасний стан, тенденції розвитку та конкурентне середовище ринку послуг доставки їжі в Україні та світі; виявлено ключові проблеми галузі через PESTEL- та SWOT-аналіз. Обґрунтовано ідею, розроблено бізнес-модель стартап-проєкту «EcoBite» на основі Business Model Canvas — екологічно орієнтованої платформи доставки здорового харчування з автономними dark kitchens, відновлюваними джерелами енергії, електротранспортом, AI-персоналізацією та офлайн-режимом роботи під час блекаутів. Сформовано операційний план реалізації проєкту, проведено фінансове планування, оцінку інвестиційної ефективності (NPV, IRR, DPP) та управління ризиками. Результати роботи можуть бути використані при створенні та запуску інноваційних стартапів у сфері FoodTech, вдосконаленні діяльності підприємств ресторанного бізнесу та логістики, а також у навчальному процесі при підготовці фахівців зі спеціальності «Менеджмент». Можливими напрямками подальших досліджень є пілотне тестування та масштабування проєкту, поглиблення маркетингових стратегій, оптимізація фінансових моделей з урахуванням ESG-факторів та розширення на міжнародні ринки. The bachelor's qualification work on the topic “Development of a Startup Project in the Food Delivery Services Industry” for obtaining the first (bachelor’s) level of higher education in specialty 073 Management, field of knowledge 07 “Management and Administration”, contains 7 figures, 17 tables, and 51 literary sources listed in the references. The work is performed on 65 pages of general text and 54 pages of main text. The purpose of the work is to develop an innovative startup project in the field of food delivery services, adapted to the modern economic conditions of Ukraine, with the justification of its business model, operational plan, and economic efficiency. The work examines the theoretical foundations of startup project development, their essence, classification, and features in modern conditions; analyzes the current state, development trends, and competitive environment of the food delivery services market in Ukraine and worldwide; identifies the key problems of the industry through PESTEL and SWOT analysis. The idea is substantiated and the business model of the EcoBite startup project is developed based on the Business Model Canvas — an environmentally oriented platform for healthy food delivery featuring autonomous dark kitchens, renewable energy sources, electric transport, AI personalization, and an offline operation mode during blackouts. An operational plan for project implementation has been formed; financial planning, investment efficiency assessment (NPV, IRR, DPP), and risk management have been carried out. The results of the work can be used in the creation and launch of innovative startups in the FoodTech sphere, improvement of restaurant business and logistics enterprises, as well as in the educational process for training specialists in the specialty “Management”. Possible directions for further research include pilot testing and scaling of the project, deepening marketing strategies, optimization of financial models taking into account ESG factors, and expansion into international markets.
Кухаренко В. С. Розробка стартап-проєкту в сфері послуг доставки їжі : бакалаврська робота. Одеса : НУ «ОЮА», 2026. 65 с.
Keywords: СТАРТАП-ПРОЄКТ; ДОСТАВКА ЇЖІ; FOODTECH; БІЗНЕС-МОДЕЛЬ; DARK KITCHENS; ЕКОЛОГІЧНА СТІЙКІСТЬ; ЕНЕРГЕТИЧНА АВТОНОМНІСТЬ; ЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ; AI-ПЕРСОНАЛІЗАЦІЯ; STARTUP PROJECT; FOOD DELIVERY; BUSINESS MODEL; ENVIRONMENTAL SUSTAINABILITY; ENERGY AUTONOMY; ECONOMIC JUSTIFICATION; AI PERSONALIZATION